Startpagina Actueel

Stemming criteria hormoonverstorende stoffen is een gemiste kans

Phytofar, de Belgische Vereniging van de industrie van Gewasbeschermingsmiddelen, uit haar teleurstelling na de stemming door de Europese lidstaten over de criteria om hormoonverstorende stoffen te definiëren. Cruciale wetenschappelijke informatie en risico-evaluatie werden hierbij niet in rekening gebracht.

Leestijd : 2 min

Hoewel Phytofar zeker akkoord gaat met reguleren van hormoonverstorende stoffen en met de definitie van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) ervan, is dit niet voldoende. Spijtig genoeg zullen de criteria die vandaag werden goedgekeurd, immers geen onderscheid kunnen maken tussen stoffen die effectief schade kunnen berokkenen en zij die geen bedreiging vormen. Phytofar had gehoopt dat de Commissie en de lidstaten alle beschikbare en relevante wetenschappelijke informatie in rekening zouden brengen bij het bepalen van mogelijke hormoonverstorende eigenschappen. Belangrijk hierbij zijn de potentie van de effecten van elke stof, maar ook de blootstelling hieraan, de ernst en de omkeerbaarheid van deze gezondheidseffecten. Deze belangrijke elementen werden echter niet opgenomen in de criteria. Dit zou nu kunnen leiden tot het verbieden van heel wat gewasbeschermingsmiddelen en biociden waarvan de activiteit op het hormonaal systeem gelijkaardig is aan die van alledaagse producten zoals koffie.

Het blijft onze visie dat hormoonverstorende stoffen zouden moeten worden geëvalueerd zoals de meeste andere stoffen met een mogelijke bezorgdheid: door gebruik te maken van een volledige risico-evaluatie die zowel het gevaar als de blootstelling beschouwt. Dit was ook de visie van het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid (EFSA). Phytofar begrijpt dus ook niet goed waarom de Commissie het advies van zijn eigen agentschap naast zich neerlegt.

Onze eerste prioriteit is altijd geweest om degelijke criteria te bekomen in een stabiel juridisch kader, eerder dan afhankelijk te zijn van een systeem van derogaties. Toch boden de aangebrachte veranderingen in de derogatie een positieve stap naar een werkbaar voorstel, dat bovendien consistent zou zijn met de Biociden-verordening (Regulation 528/2012). We vertrouwen er echter op dat de Commissie haar engagement naar de lidstaten waarmaakt en bij de eerstvolgende mogelijkheid de discussies opstart die kunnen leiden tot een correct, en dus ook werkbaar, derogatie-voorstel.

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken