Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuw en oud gedemonstreerd

Tijdens deze proefvelddag werden diverse middelen van BASF (en anderen) beproefd, zowel in wintergerst als in wintertarwe. Het bedrijf is dan ook trots om enkele nieuwe producten voor te stellen. Dat gebeurde tijdens de eerste regen, die eigenlijk heel welkom was.

Leestijd : 6 min

De omstandigheden dit jaar waren allesbehalve normaal. De vorstschade werd gemeld gevolgd door een droogte die langer duurde dan goed was. Ook in de proefvelden ging niet alles naar wens. Er was sprake van een zware aantasting van bruine roest.

Yves Decroos, crop advisor bij BASF: “Verder willen we ook u laten kennis maken met een nieuw graanfungicide: Priaxor EC. Dit is een combinatie van Xemium (fluxapyroxad) met pyraclostrobine. Voor de herfsttoepassing in granen staan we stil bij twee nieuwe herbiciden, die gebruikt kunnen worden in vooropkomst: Pontos en Quirinus. Dit zijn producten op basis van flufenacet en picolinafen. Malibu, ook op basis van flufenacet, heeft nu ook de toelating om als eerste flufenacet-product in vooropkomst gebruikt te worden. Een ander nieuw middel, de groeiregulator Prodax werd ook beproefd, en zal volgend jaar op de markt zijn. Voordeel hier is de flexibiliteit van het product: men kan het heel vroeg inzetten, van oprichting, tot het zwellen van de aar, afhankelijk van de graansoort.”

Wintergerst

BASF legde verschillende proeven in de wintergerst aan, en focuste zich hier op het nieuwe product Prodax en de combinatie SDHI (Xemium) met Bravo tegen ziekten in de variëteit Etincel.

De groeiregulator Prodax tegen de legering werd getest in een proef waarbij de helft van de proef eenmaal werd behandeld, en de andere helft twee maal. Prodax, een nieuw product voor volgend jaar, bevat de twee actieve stoffen die ook te vinden zijn in twee andere producten: prohexadione-calcium (in Medax Top, BASF) en trinexapac-ethyl (in Moddus, Syngenta). Ook ammoniumsulfaat werd toegevoegd als hulpstof, wat de actieve stoffen versterkt in hun werking. Het is een krachtige versteviger, een WG-formulering die zowel qua werking, selectiviteit en mengbaarheid goed scoort. Het zal breed toepasbaar zijn, van een vroege toepassing in tarwe tot een late toepassing in gerst.

Hier had Prodax duidelijk zijn effect wanneer gebruikt bij 1e-2e knoop (aan 0,5 kg/ha), gecombineerd met Terpal (1,5l/ha) wanneer het laatste blad werd ontvouwen. Het is ook erkend om Prodax tweemaal te spuiten, bij 1e-2e knoop (aan 0,5 l/ha) en wanneer het laatste blad is ontvouwen (aan 0,75 kg/ha). In totaal mag in gerst 1,5 kg gebruikt worden en in tarwe 1 kg. Verder is het mogelijk om niet te behandelen tijdens 1e-2e knoop, en uiteindelijk Prodax tegelijkertijd met Terpal (1l/ha) te gebruiken wanneer het laatste blad is ontvouwen. Zelfs als men te laat behandeld, tijdens zwelling en aarvorming, heeft Prodax nog zijn nut: niets doen betekent sowieso dat de aren knikken.

De combinatie SDHI (Adexar, Ceriax, Librax, Priaxor EC of Viverda) met Bravo tegen ziekten werd ook aangetoond een proef waar ramularia en netvlekkenziekte problemen waren. Er werd duidelijk dat in een tweede behandeling, bij het laatste blad, ziektebestrijding met Xemium als SDHI samen met Bravo zijn effect heeft naar ziekten en stengelstevigheid.

Wintertarwe

In wintertarwe werden proeven aangelegd met betrekking tot onkruidbestrijding en tegen ziekten in verschillende variëteiten. In het algemeen was er sprake van een sterke tot zeer sterke druk van roest.

BASF wou het nut van herfstonkruidbestrijding aantonen in een proef met de variëteit Mentor. Echter, naast wintertarwe kan deze proef ook gelden in wintergerst. Duist, windhalm, raaigras, straatgras, klaproos en ereprijs zijn onkruiden die efficiënt aangepakt moeten worden. De grassen zijn het grootste probleem, met duist als koploper. Daarnaast moet men rekening houden met de steeds verder groeiende resistentieproblemen.

In het kader van het wegvallen van isoproturon is BASF op zoek naar opvolgers in het najaar. Alternatieven zijn producten met als actieve stof flufenacet, zoals Malibu, Pontos en Quirinus, die ingezet kunnen worden in voorkopkomst of vroege na-opkomst. Malibu kan in voorkopkomst gebruikt worden bij zandleem- of leemgrond, waarbij het zaad na zaaien goed bedekt wordt. Het heeft een brede werking, naar onder andere gewone duist en windhalm, maar ook tegen sulforesistente klaproos.

Heeft men te maken met resistente duist in de Polders, dan werkt een voorjaarstoepassing niet en is tweemaal behandelen in het najaar noodzakelijk. In vooropkomst wordt Tolurex (3 l/ha) met een diflufenican-middel (zoals Bacara aan 1 l/ha) aangeraden en Malibu met Axial bij het 1 bladstadium.

Er zijn Xemium oplossingen tegen verschillende ziektes. Dat werd in deze proeven vooral tegen bruine roest geïllustreerd, in de variëteiten Henrik en Tobak. Omdat Tobak een gevoelig ras is, zijn er duidelijkere verschillen tussen de schema’s. Een eerste behandeling was preventief met producten uit het Stick & Stay gamma zoals Palazzo, Osiris, Granovo, die als voordeel hebben dat ze binnen het half uur regenvast zijn: Palazzo. Een tweede behandeling gebeurde tijdens de aarvorming. Er kon met andere woorden gekeken worden naar de nawerking. Uiteindelijk bleken alle Xemium oplossingen het goed te doen: Librax, Ceriax en Adexar. Librax deed het ook goed, maar scoort minder bij hoge druk van roest. Met Priaxor EC heeft BASF een nieuw Xemium-product dat ook pyraclostrobine bevat, het sterkste strobilurine tegen roesten.

Wil je een iets sterker schema, dan zijn drie behandelingen ook mogelijk. Zeker als pas op het laatste blad roest verschijnt. BASF adviseert bij behandeling in 1e-2e knoop de Stick & Stay producten (zoals Granovo, Palazzo, Osiris,...), wanneer het laatste blad onvouwen is een Xemium middel (zoals Librax, Ceriax, Adexar,...) en een laatste behandeling tijdens volle bloei.

Wanneer Priaxor erkend is, luidt het advies te mengen met Caramba. Op die manier wordt gedacht aan antiresistenties.

Herbiciden in vooropkomst

Bij de maïsproducten wordt gekeken naar de nawerking. Belangrijk is hierbij te denken dat de afgelopen droogte de werkzaamheid vermindert. Bij de testen met de producten met één actieve stof werden twee producten met pendimethaline getest: Stomp Aqua (2,5 l/ha) en Most Micro (2,5 l/ha). Bij Stomp Aqua was er bijna geen melganzenvoet meer te zien, en hoewel het normaal ook goed werkt tegen doornappel, was de werking ernaar toe door de droogte minder. De werking van Stomp Aqua is gelijkaardig aan die van Most Micro. Toch bleek dat formulering wel degelijk een effect heeft op de werking naar onkruiden toe: Stomp Aqua scoort beter naar kruiskruid en onkruidgiersten dan een andere pendimethalin-formulering. Verder was Frontier Elite (met een chlooracetamide als actieve stof) een sterk product, met werking naar de onkruidgiersten, melganzenvoet en de nachtschadefamilie.

Wordt er gekeken naar producten met meerdere actieve stoffen en mengsels, dan komen Frontier Elite (1,4 l/ha) + Stomp Aqua (2,5 l/ha) als beste uit de proef naar werking naar onkruiden toe, en zeker naar onkruidgiersten. Ook Frontier Elite (1 l/ha) + Adengo (0,25 l/ha) doen het behoorlijk. Men meldt dat bij droogte de dosis Frontier een meer uitgesproken effect heeft naar onkruidgiersten toe.

Verder werd de nawerking van verschillende bietenproducten beproefd. De resultaten tonen aan dat de vooropkomst tegen kamille en onkruiden uit de schermbloemenfamilie (zoals Ammi majus en hondspeterselie) en Frontier Elite in na-opkomst een belangrijk rol spelen; Voor Frontier Elite moet men in total 1 l/ha toepassen. Die 1 liter zou men in naopkomst moeten opdelen in 2 à 3 keer om een goed resultaat te verkrijgen.

Ten slotte de groentenproducten in vooropkomst. Bij het schema Butisan S (1,5 l/ha) + Stomp Aqua (2,5 l/ha), dat een brede werking heeft en erkend is in prei en boomkwekerijen, moet men opletten bij aflopen naar water, zoals beken. Voor aardappel wordt dan weer de combinatie Proman (2,5 l/ha), Stomp Aqua (2,5 l/ha) en een kleefkruidmiddel aangeraden. Stomp Aqua toevoegen aan Proman doet amaranth, melganzevoet en onkruidgiersten verminderen.

Herbiciden in naopkomst

Het advies dat in maïs wordt gegeven is dat vier weken na zaai behandeld moet worden, zodat het niet groter wordt dan 3-4 bladstadium. Voor een aantal onkruiden zijn er enkele interessante dingen te zien. Bij Corum (1,25 l/ha) + Dash (0,625 l/ha) + Focus Plus (1,5 l/ha) gebeurt de grassenbestrijding perfect, ook op de grote grassen. Amaranth dat groter is dan 10 cm valt niet meer te bestrijden.

Melganzevoet tot 10 cm kan nog bestreden worden met Corum + Dash. Het heeft een breed werkingsspectrum en combineert bentazon met imazamox. De uitvloeier Dash verbetert de efficiëntie, snelheid en de regelmatigheid in de werking van de twee herbiciden. Het kan gebruikt worden in erwten en bonen. Advies hierbij is, zeker dit jaar, ‘s ochtends behandelen. Ook doornappel is in naopkomst met Corum + Dash geen probleem, zelfs bij droogte en bij hoogte van 20 cm. Verder zijn er twee oplossingen voor vingergras in maïs: ofwel kies je voor een Focus Plus tolerant ras (maar dat is heel beperkt) of Frontier Elite met Stomp Aqua in vooropkomst.

Het meest succesvolle schema in de proef is een contactmiddel met Frontier Elite, Stomp Aqua en Callam. Het werkt onder andere tegen naaldaar, hanepoot, raaigras, nachtschade, doornappel, amaranth en koolzaad.

M.V.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken