Startpagina Bedrijfsnieuws

Dewulf rooit nu ook op de poolcirkel

Een 22 jaar oude R3000S, 2-rijïge zelfrijdende zeefbandrooier van Dewulf, is sinds kort actief in het Finse Lapland. De machine rooit op 70 km ten zuiden van de Noordpoolcirkel en is daarmee de meest noordelijke actieve Dewulf-rooier ter wereld.

Leestijd : 1 min

Aardappelteler Juha Jankkila kocht zijn gebruikte R3000S via de Finse Dewulf-dealer, Avagro. De R3000S rooit elke seizoen een 40-tal ha met een lage gebruikskost, waardoor er op een zeer economische manier kan geteeld worden. Jankkila rooit een specifiek aardappelras, Puikula, een middenvroeg ras dat vanaf augustus oogstbaar is.

Deze variëteit groeit het best in het Finse Lapland en is juridisch beschermd door zijn gecontroleerde en geografisch bepaalde productie. Het bloemige ras wordt sinds de jaren 1700 geteeld en heeft een sterke smaak dankzij het bijna ononderbroken zomerdaglicht in Lapland. De aardappelen hebben een groeiseizoen van slechts 80-90 dagen en moeten in minder dan 14 dagen gerooid worden.

In 1989 bereikte Dewulf een mijlpaal met de introductie van de innovatieve zelfrijdende, driewielige rooier met zwanenhalsbesturing. Vandaag produceert Dewulf de 5de generatie van deze rooier.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken