Startpagina Bedrijfsnieuws

Innovatie bij Syngenta gedemonstreerd

Maïs, wintergerst en -tarwe, dat had Syngenta dit jaar uitgezaaid om proeven mee te doen. Ze hebben dan ook verschillende producten om onkruid en ziekte tegen te gaan in ons Belgisch cultuurlandschap. Welke deze zijn, en welke nieuwigheden er zijn, wordt hier gepresenteerd.

Leestijd : 4 min

N iet alleen de pers was aanwezig, ook andere geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen op het platteland van Les Bons Villers.

Net zoals in andere delen van het land, leden ook de proefvelden van Syngenta onder de extreme droogte van de laatste maanden. De laatste 11 maanden werd een tekort van 280 liter gemeten. Van maart tot mei dit jaar viel er slechts 108 liter in plaats van 188 liter.

Nieuw erkend in België

Het nieuwe stokpaardje van Syngenta is het nieuwe fungicide Solatenol , met als werkzame stof benzovindiflupyr. Het nieuwe SDHI was al erkend in Frankrijk, Engeland en Duitsland, maar werd nu ook in april erkend voor België. De betrouwbaarheid van Solatenol is in Europa gedurende drie jaar bewezen. Belangrijke voordelen van Solatenol zijn, volgens Syngenta, dat er geen strobilurines nodig zijn, en dat het gebruikt kan worden vanaf het laatste blad. Advies is gebruik aan 75 g werkzame stof/ha

Het wordt ingezet in alle granen en kent een hoge werkzaamheid. In tarwe wordt het ingezet tegen Septoria, gele en bruine roest. Verder zal het wintergerst vrijwaren van netvlekkenziekte, bladvlekkenziekte, Ramularia en dwergroest. Ook in triticale en spelt is het werkzaam, tegen septoria, gele en bruine roest. Heb je rogge staan, dan kan solatenol ook worden gebruikt tegen Rhynchosporium en bruine roest. Ten slotte kan kroonroest worden aangepakt in haver.

Syngenta stelde ook een nieuw zaaizaadontsmettingsmiddel voor: Vibrance Duo , met actieve stoffen sedaxane en fludioxonil. Sedaxane is een nieuwe molecule die enkel voor zaaizaadbehandelingen gebruikt zal worden. Op én rond het zaad zal het kiem- en bodemschimmels aanpakken van heel wat granen: gerst, tarwe, spelt, tricitale, haver en rogge. Verder wordt gezegd dat het voor betere en sterkere wortels zorgt. Ook de kieming verloopt sneller, en er is een betere veld opkomst. Ten slotte wordt ten opzichte van onbehandeld zaaizaad een hogere opbrengst bereikt: gemiddeld zo’n 563 kg/ha meer ten opzichte van huidige standaard 146 kg/ha meeropbrengst (bron: Syngenta 59 proeven 2015-2016).

Wintergerst

Hoewel de proef in wintergerst niet werd bezocht, werd ze toch even toegelicht. Zo werd een rassenproef aangelegd, tesamen met een bemesting/dichtheid en een fungicidebehandelingsproef. Bij die laatste werden drie fungiciden beproefd, met onder ander het nieuwe product van Syngenta: Solatenol, met een triazool.

Het advies van Syngenta is Solatenol steeds te combineren met een triazool. Toevoeging van Bravo gaf een duidelijke bijkomende werking op Ramularia en atypische vlekken en op die manier bleeft het laatste blad veel langer groen. Visueel was het schema van Bontima, gevolgd door Solatenol + triazool + Bravo duidelijk de beste. Opbrengstbepalingen zullen aantonen wat dit ook opbrengt in kilo’s.

Wintertarwe

Proeven in wintertarwe werden gedaan in de rassen Anapolis, Henrik en Tobak. Duidelijk was de aanwezigheid van roest, die er van nature in kwam. Septoria was dan weer niet te zien.

In de variëteit Henrik werd Solatenol naast verschillende andere producten gelegd om zijn efficiëntie aan te tonen. Hieruit bleek dat vijf weken na behandeling Solatenol zeker naar roest toe goed werkt. Combineren moet met triazolen. Daarom zal Syngenta solatenol in readymix en in een duopack op de markt brengen.

Maïs

In maïs werd een proef omtrent onkruidbestrijding uitgevoerd, waarbij Syngenta verschillende schema’s met elkaar vergeleek.

Zit men niet dicht bij water, dan zou een schema met terbutylazin nog gaan. Dan wordt een schema aangeraden met Callisto, Gardo Gold, Samson 60 en Peak aanbevolen bij 2-3 bladstadium. Combineert men dit met Dual Gold aan 1 L/ha in vooropkomst, dan heeft men ook een zeker schema tegen moeilijke grassen. Oplossingen zonder Terbutylazine zijn zeker ook mogelijk, maar dienen volgende spelregels in acht te nemen: spuiten op kleine onkruiden (een vooropkomst met Dual Gold kan hierbij een grote troef zijn, zelfs in droge omstandigheden) + dosis van contactmiddel (o.a. Callisto, Lumica) verhogen. Ook was duidelijk te zien dat Callisto een bodemwerking heeft, wat nakiemers beperkt.

Aardappelen

Door de droogte en de hitte was het een rustig jaar voor phytophtora. Toch zal er nog moeten worden opgepast voor Alternaria. Die kan ontwikkelen omdat de warme temperaturen voor een goede ontwikkeling zorgen, ook ‘s nachts. Als er dan nog wat vocht aan te pas komt door onweer of dauw, dan werkt dat ook sporenbevorderend, zeker als de plant gevoelig is door stress.

Syngenta stelt daarom voor om preventief te handelen, en zeker niet zichzelf in de curatieve situatie te plaatsen. Men kan het beste beginnen met producten die werkzaam zijn op alle stammen. Zo kan men starten met tweemaal Carial Star in te zetten vanaf de bloei (eind juni-begin juli). Later zijn producten met andere werkingsmechanismen aangeraden, zoals producten met strobilurine (vb Amistar).

Bieten

Bietengewassen kunnen lijden onder ziekten zoals roest, ramularia, witziekte en cercospora. Vorig jaar hadden bietenpercelen vooral te lijden onder cercospora. Daarom geldt het advies om de waarschuwingen van het KBIVB (bieteninstituut) te volgen, maar ook zelf je veld in het oog te houden. Is er 5 % aantasting van cercospora, dan moet men starten met een behandeling. De eerste behandeling moet een triazool zijn aan hoge dosis: Spyrale 1L/ha of Armure 0,7L/ha. Worden er twee toepassingen uitgevoerd, dan moet het interval gerespecteerd worden.

Syngenta meldt ook niet tegen strobilurines te zijn. In combinatie met een voldoende dosis triazool, kan het gebruikt worden als tweede toepassing voor nawerking op roesten.

M.V.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken