Startpagina Wetgeving

Minister Marghem voert strijd tegen handel in beschermde soorten op

De cel CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora) van de FOD Volksgezondheid voerde vorig jaar 167 controles uit, waarvan de helft leidde tot een pv. Dat heeft minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem maandag gezegd in het dierenpark Pairi Daiza. De dienst wordt vanaf september versterkt met vijf inspecteurs, om zo de strijd tegen milieucriminaliteit op te voeren.

Leestijd : 2 min

CITES regelt de handel in beschermde soorten. De gemiddelde boete bedroeg vorig jaar 340 euro. Het totale bedrag van de boetes liep op tot 22.835 euro. Vorig jaar had 74 procent van de controles betrekking op reptielen, papegaaien, roofvogels en ivoor. Meestal waren het papegaaien en schildpadden die in beslag genomen werden.

Dieren die niet konden worden teruggestuurd naar de overtreders werden in gespecialiseerde centra of dierentuinen geplaatst. De minister is vast van plan om de strijd tegen milieucriminaliteit te ondersteunen en versterkt het inspectieteam. Vanaf september zullen zeven inspecteurs (tegenover 2,5 in 2015) toezien op de naleving van de wetgeving.

“België is helaas een draaischijf voor de handel in beschermde soorten. De cijfers over de inbeslagnames tonen dat aan. Zo wordt de illegale handel gevoed. Daarom moeten we specifiek de controles binnen en buiten onze grenzen versterken”, zegt Marghem. Ze wil een samenwerkingsakkoord met de gewesten om de controles te harmoniseren en op te voeren.

Momenteel loopt bij CITES een evaluatie van de illegale handel in bushmeat via de luchthaven van Zaventem, in samenwerking met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de douane. Driehonderd vleesmonsters van Afrikaans-Belgische vluchten dit en volgend jaar worden gecontroleerd. De resultaten daarvan worden begin 2019 verwacht.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Pelt-arrest verontrust landbouwbedrijven

Wetgeving De Vlaamse overheid bekijkt of er nood is aan verduidelijking over de milieutechnische eenheid in het kader van de vergunningsverlening van waterwinningen. Het Pelt-arrest over grondwaterwinningen verontrust landbouwbedrijven met meerdere grondwaterwinningen.
Meer artikelen bekijken