Startpagina Edito

Veel stokers, weinig blussers

Er werd fipronil gevonden in de voedselketen. Wellicht vertellen we u daarmee niets nieuws, en dat is het ook niet. Sinds 2011 werd fipronil 46 keer in producten voor menselijke consumptie in Europa gevonden, zo meldde De Morgen. Meestal ging het om producten afkomstig uit landen buiten Europa. En altijd ging het om kleinere hoeveelheden product. Nergens drama, geen krant die erover schreef, geen radio die erover sprak.

Leestijd : 2 min

Niets aan de hand nu? Toch wel. Fipronil staat op de verboden lijst, dus het had er nooit in mogen zitten. De maximale residu limiet (MRL) is overschreden, dus dat het product uit de handel wordt genomen, is volgens de logica van de wetgeving.

In de nog steeds voortdurende soap wordt met de vinger naar het FAVV gewezen. Het ontbreken van snelle en volledige openheid kan men het FAVV inderdaad kwalijk nemen. Het Agentschap wordt ook verweten de economische belangen boven de volksgezondheid te stellen.

Als er tot nu toe echter één waarheid overeind is gebleven (en we bidden dat dit zo blijft), dan is het dat die volksgezondheid nooit in gevaar is geweest. Geen mens in ons land kreeg een schadelijke hoeveelheid binnen. Mensen die ooit in een zelfmoordpoging miljoenen keer de toegelaten niveaus naar binnen werkten, hebben het allemaal vlot overleefd, zo raakte bekend.

Dat laatste kan nog niet zomaar gezegd worden van de geblokkeerde kippenbedrijven die nu hun inkomsten gehypothekeerd zien worden. Miljoenen eieren worden vernietigd waarvan we mogen uitgaan dat ze consumeerbaar zijn. Wie de nu al immense schade zal vergoeden, is onduidelijk, maar het is wel duidelijk dat de schade aan kippenboer en -sector veel meer pijn zal doen dan een fipronilei aan de consument. Boeren zijn het slachtoffer van regelrechte bedriegers, een voedselagentschap dat te laat volledige klaarheid kan bieden, en een angstvuur dat velen willen oppoken waarbij weinigen het puin zullen helpen ruimen. IDC

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken