Startpagina Veeteelt

Voedingsdriehoek-compas vraagt handleiding volgens Boerenbond

Door de minimalistische voorstelling verliest de nieuwe voedingsdriehoek aan duidelijkheid, stelt Boerenbond. Zij willen constructief meewerken aan de doorvertaling van deze vernieuwde voedingsdriehoek zodat door gebalanceerd advies, op basis van wetenschappelijke consensus, een breed draagvlak voor gezonde en evenwichtige voeding kan gecreëerd worden.

Leestijd : 3 min

Al wordt de voedingsdriehoek op zijn kop gezet, toch blijft de kernboodschap: je mag nog altijd alles eten. De polemiek tussen dierlijk en plantaardig schuilt weliswaar om de hoek, maar ook deze nieuwe voedingsdriehoek kan er niet omheen: gezonde voeding is gedoseerde en gevarieerde voeding. Een actief en gezond leven vraagt een veelheid aan voedingsstoffen die enkel kan aangebracht worden vanuit een gevarieerd dieet. De nieuwe voedingsdriehoek spreekt de flexitariër in ons aan die zijn gading zal vinden in het grote diverse aanbod dat de Vlaamse land- en tuinbouw produceert. De rijke Vlaamse eetcultuur die hierop is gestoeld, hoeft dus niet van het bord geveegd te worden. Meer groenten en fruit, minder maar een beter stukje vlees met oog voor het lekkers van bij ons en een seizoensgebonden keuken. Daar kunnen de Vlaamse boer, de kok en de consument een heel eind mee weg.

Toch durft de omgekeerde voedingsdriehoek ook te wankelen en zelfs over te hellen. Zo wordt het punt gemist dat we net meer melk en calcium verrijkte sojaproducten zouden moeten nuttigen. De verbanning van bereide vleeswaren naar de restgroep is dan weer overreactie. Er zijn weliswaar indicaties op een zeer beperkt verhoogd gezondheidsrisico bij dagelijkse consumptie van meer dan 50 gram. Maar regelmatig een snede hesp schaadt uw gezondheid helemaal niet. Charcuterie mag dus niet voorgesteld worden als nieuw genotsmiddel.

Het enthousiasme rond plantaardige producten is soms ongezond groot waardoor nuance ontbreekt. De waarschuwing rond toegevoegde suikers, vetten, zouten of additieven klinkt minder hard bij vleesvervangers. Plantaardige olie blijft vet en dus ook matig te gebruiken. We eten weliswaar te weinig noten maar een handje-vol volstaat. Gauw mis te begrijpen vanuit een eenvoudige ‘meer is beter’ boodschap.

De confrontatie plantaardig tegenover dierlijk voedt een ongezonde polemiek. De verhoudingen raken hierdoor zoek, zowel in de hoek die gepromoot wordt als in de hoek waar matiging de boodschap is. Voor deze voedingsdriehoek is een handleiding nodig. En we weten allemaal dat die nauwelijks wordt gelezen. De kaart ontbreekt bij het kompas dat soms doorslaat.

Door het achterwege laten van dagelijks aanbevolen hoeveelheden verliest de voedingsdriehoek in belangrijke mate zijn bruikbaarheid voor het individu. Daarenboven is niet langer duidelijk wat de alternatieven zijn binnen een categoriegroep want vlees en vleesvervangers zitten verspreid over de driehoek, net als plantaardige en dierlijke vetten.

De promotie van een actieve en gezonde levensstijl en dito eetpatroon is een noodzaak. Maar de keuze voor een minimalistisch model op moderne leest geschoeid met sterke, eenduidige uitspraken dreigt te verglijden tot onduidelijkheid, onevenwicht en een verlies aan brede bruikbaarheid. Deze nieuwe voedingsdriehoek heeft nood aan heldere en voor de Vlaamse context relevante adviezen die bruikbaar zijn voor verschillende groepen en individuele consumenten, producenten en gezondheidswerkers. Boerenbond wil constructief meewerken aan verder stakeholderoverleg, gebaseerd op wetenschappelijke consensus, met als doel een gebalanceerd advies te formuleren dat mikt op een breed draagvlak voor de nieuwe voedingsdriehoek en finaal resulteert in een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

Naar Boerenbond

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken