Voedingsdriehoek-compas vraagt handleiding volgens Boerenbond
Toch durft de omgekeerde voedingsdriehoek ook te wankelen en zelfs over te hellen. Zo wordt het punt gemist dat we net meer melk en calcium verrijkte sojaproducten zouden moeten nuttigen. De verbanning van bereide vleeswaren naar de restgroep is dan weer overreactie. Er zijn weliswaar indicaties op een zeer beperkt verhoogd gezondheidsrisico bij dagelijkse consumptie van meer dan 50 gram. Maar regelmatig een snede hesp schaadt uw gezondheid helemaal niet. Charcuterie mag dus niet voorgesteld worden als nieuw genotsmiddel.
Het enthousiasme rond plantaardige producten is soms ongezond groot waardoor nuance ontbreekt. De waarschuwing rond toegevoegde suikers, vetten, zouten of additieven klinkt minder hard bij vleesvervangers. Plantaardige olie blijft vet en dus ook matig te gebruiken. We eten weliswaar te weinig noten maar een handje-vol volstaat. Gauw mis te begrijpen vanuit een eenvoudige ‘meer is beter’ boodschap.
De confrontatie plantaardig tegenover dierlijk voedt een ongezonde polemiek. De verhoudingen raken hierdoor zoek, zowel in de hoek die gepromoot wordt als in de hoek waar matiging de boodschap is. Voor deze voedingsdriehoek is een handleiding nodig. En we weten allemaal dat die nauwelijks wordt gelezen. De kaart ontbreekt bij het kompas dat soms doorslaat.
Door het achterwege laten van dagelijks aanbevolen hoeveelheden verliest de voedingsdriehoek in belangrijke mate zijn bruikbaarheid voor het individu. Daarenboven is niet langer duidelijk wat de alternatieven zijn binnen een categoriegroep want vlees en vleesvervangers zitten verspreid over de driehoek, net als plantaardige en dierlijke vetten.
De promotie van een actieve en gezonde levensstijl en dito eetpatroon is een noodzaak. Maar de keuze voor een minimalistisch model op moderne leest geschoeid met sterke, eenduidige uitspraken dreigt te verglijden tot onduidelijkheid, onevenwicht en een verlies aan brede bruikbaarheid. Deze nieuwe voedingsdriehoek heeft nood aan heldere en voor de Vlaamse context relevante adviezen die bruikbaar zijn voor verschillende groepen en individuele consumenten, producenten en gezondheidswerkers. Boerenbond wil constructief meewerken aan verder stakeholderoverleg, gebaseerd op wetenschappelijke consensus, met als doel een gebalanceerd advies te formuleren dat mikt op een breed draagvlak voor de nieuwe voedingsdriehoek en finaal resulteert in een gezond en evenwichtig voedingspatroon.