Startpagina Bedrijfsnieuws

Agrocampus steekt starterscursus in het nieuw

AgroCampus vzw, het vormingscentrum van Boerenbond, Groene Kring en KVLV-Agra, start met een nieuwe invulling van de starterscursus.

Leestijd : 3 min

Naast de gangbare opleiding, verspreid over meerdere weken, biedt AgroCampus de starterscursus nu ook aan onder vorm van drie modules, elk rond een bepaald thema. Daarmee wil AgroCampus de actieve land- en tuinbouwers de kans geven om aan te sluiten bij die module(s) waarmee ze hun kennis willen opfrissen. Nieuwkomers en oude rotten samen in een opleiding zorgt daarenboven voor kruisbestuiving van visies en kennis wat het ondernemerschap versterkt. De formule met modules laat ook toe om een deel van de opleiding op een land- of tuinbouwbedrijf te geven. Op de schoolbanken leer je veel, vanuit de praktijk nog meer.

Begin 2017 veranderde NCBL van naam. Met AgroCampus vzw, het vormingscentrum van Boerenbond, Groene Kring en KVLV-Agra, werd aangekondigd dat niet alleen de naam, maar ook het vormingspakket zou bijgestuurd worden in functie van de behoeftes van de cursisten. Met een nieuwe invulling van de starterscursus, houdt AgroCampus zich aan zijn belofte.

AgroCampus en Groene Kring verzorgen al vele jaren de starterscursus. Die loopt over meerdere weken onder de vorm van avondonderwijs. Deze formule blijft bestaan maar dit najaar start AgroCampus daarnaast met een nieuwe formule. In samenwerking met de onderwijsinstellingen Odisee, PIBO, ThomasMore en Vives organiseert AgroCampus de startersopleiding in modules. Dit laat toe dat, naast potentiële starters, iedereen die zijn kennis wil vergroten in een specifiek domein, kan aansluiten bij één of meerdere modules. Zo richt de starterscursus zich vanaf nu ook tot wie al jaren in het vak zit maar zijn kennis rond bijvoorbeeld wetgeving, boekhouding, de markt, … wil bijschaven. Ook in de land- en tuinbouw is levenslang leren immers een vereiste voor goed en toekomstgericht ondernemerschap.

Een bijkomende troef van de module-opleiding is dat in elke module les zal gegeven worden op een actief land- of tuinbouwbedrijf. Cursisten maken zo kennis met de dagelijkse praktijk. Op de schoolbanken leer je veel, vanuit de praktijk nog meer.

De opleiding richt zich niet enkel tot mensen en jongeren uit het agrarisch milieu. Ook wie zich van buiten de landbouwsector wil voorbereiden op een loopbaan als agrarisch ondernemer, is welkom. De starterscursus eindigt met een installatieproef die, indien geslaagd, toegang geeft tot VLIF-steun. Maar ook wie omwille van professionele redenen of vanuit zijn interesse een bepaalde module wil volgen, kan aansluiten. Denk aan ambtenaren, docenten, …

De drie modules gaan om volgende welbepaalde onderwerpen. Module 1 gaat over ondernemerschap en regelgeving. En hoe je daar als ondernemer in de dagelijkse praktijk mee omgaat. Onze lesgevers zijn docenten van de betrokken scholen en mensen uit het veld die in hun lessen steeds een link leggen met de praktijk.

In module 2 wordt ingegaan op het economische luik en de marktwerking. Niet onbelangrijk in deze tijden, Te vaak kennen land- en tuinbouwers de kostprijs van hun product niet of onvoldoende nauwkeurig. Welke factoren hebben een invloed op de kostprijs en opbrengsten van het bedrijf? Wat is ‘de markt’ en hoe speel ik er op in? Tijdens deze module leren (toekomstige) ondernemers werken met bruikbare tools om in de dagelijkse praktijk mee aan de slag te gaan.

In module 3 staan we stil bij de grote stap: de overname van een land- of tuinbouwbedrijf. Geen onbelangrijke stap zowel voor de overnemer als voor de overlater. Deze module richt zich dan ook tot beiden. Tijdens deze module ga je aan de slag met je eigen visie, een ondernemingsplan en financieel plan op maat van jouw (droom)bedrijf. Uiteraard word je ook hier geïnspireerd door mensen uit de praktijk die hun ervaring graag met jou delen. Er wordt ook samengewerkt met het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken