Startpagina Mechanisatie

Nieuwigheden inzake tractoren en oogstmachines

De organisatoren van de Werktuigendagen verzamelden onder hun beursdeelnemers heel wat nieuwigheden. In dit artikel brengen we de noviteiten binnen het segment van de tractoren en oogstmachines.

Leestijd : 4 min

Tractoren

Claas Arion 500-600 New Generation

Claas presenteert de nieuwe polyvalente tractoren Arion 500 en 600. Deze bieden comfort en degelijkheid met drie uitrustingsniveaus: CIS, CIS+ en de luxe Cebis. Alle uitvoeringen zijn leverbaar met de Hexashift transmissie en de twee hoogste uitrustingsniveaus. De CIS+ en Cebis kunnen ook met de Cmatic continu variabele transmissie geleverd worden.

De Arion 510 start bij 125 pk en de reeks gaat tot de Arion 660 met 205 pk. De 500-reeks heeft een viercilindermotor en twee turbo’s. De 600-serie heeft een turbo met variabele geometrie. Beide nieuwe trekkerseries kunnen beschikken over de nieuwste generatie Proactiv voorasvering.

Case IH Quantum

Case IH presenteert de nieuwe generatie Quantum-tractoren die ontwikkeld zijn voor inzet in de fruit-, planten-, of boomkwekerij. Deze tractorserie beschikt over een nieuw design en kan uitgerust worden met een 80 l/min oliepomp en nieuw ontwikkelde lay-out van de middenventielen.

Vooral de cabine van de nieuwe Case IH Quantum-tractorserie valt op door zijn filtersysteem niveau 2 en niveau 4.
Vooral de cabine van de nieuwe Case IH Quantum-tractorserie valt op door zijn filtersysteem niveau 2 en niveau 4.

Van belang is ook het nieuwe gepatenteerde filtratiesysteem van de cabine, zodat er veilig gewerkt kan worden tijdens spuitwerkzaamheden. Deze niveau 4 filtratie is bedoeld om stof en sproeistoffen te filteren, niveau 2 is de gewone filtratie die stof buiten de cabine houdt. De bestuurder kan zelf schakelen tussen de twee niveaus om zo de levensduur van de filters te verlengen.

De laatst nieuwe 3,4 liter motor van FPT drijft deze nieuwe Quantumreeks aan. De emissienorm Fase IIIB wordt behaald met het gebruik van CEGR en een dieseloxidatiekatalysator.

New Holland

New Holland presenteert de nieuwe serie ‘T5 Utility’. Deze tractorreeks biedt motorvermogens van 75 tot 114 pk. Er is een ruim aanbod aan transmissies, zodat op de behoeften van iedere gebruiker kan worden ingespeeld. Deze tractorserie voldoet aan de noden van gemengde landbouwbedrijven. Hiervoor is er een fronthef met een capaciteit van 2.060 kg en een 1.000 toeren frontaftakas. Achteraan kan de hefinrichting 4.400 kg opheffen en heeft de aftakas drie snelheden (540/540E/1.000 toeren).

newhollandt5 (2)

De T5 Utility is verder uitgerust met de VisionView cabine met groothoekspiegels. Op wens kan de tractor ook beschikken over de SuperSteer vooras die een stuuruitslag tot 76 graden mogelijk maakt.

New Holland presenteert ook nog de nieuwe T4 V/N/F smalspoortractorserie. Hierin ligt een 3,4 liter 4-cilindermotor van FPT Industrial. Vermogens zijn er van 74 tot 106 pk. De Blue Cab cabine heeft een dubbel filtersysteem, eentje van categorie 2 en eentje van categorie 4. Deze laatste biedt extra bescherming tijdens sproeiwerkzaamheden.

Deutz-Fahr

Zo’n jaar geleden presenteerde Deutz-Fahr zijn nieuwe 6-Serie. Hier zijn nu nieuwe viercilindermodellen aan toegevoegd. Ten opzichte van voorgaande modellen is de wielbasis iets langer, nu 2.543 mm, én kunnen ze een hoger toelaatbaar gewicht aan (11.500 kg). De 4-cilinder modellen volgen het design van de 6-cilindermodellen die hiervoor vorig jaar de bekroning ‘Tractor of the year for the design’ behaalden.

De 6-serie van Deutz-Fahr werd nu uitgebreid met nieuwe viercilindermodellen.
De 6-serie van Deutz-Fahr werd nu uitgebreid met nieuwe viercilindermodellen.

De 4-cilindermotor is van fabrikant Deutz en levert, afhankelijk van het model een vermogen van 156, 164 en 171 pk. Ze voldoet aan de T4F emissienorm dankzij de scr-technologie. Drie verschillende soorten transmissies zijn mogelijk: de eenvoudige, handgeschakelde Powershiftuitvoering of de vorig jaar geïntroduceerde RCshift-versnellingsbak of de TTV traploze transmissie.

Deze nieuwe tractoren laten zich verder nog opmerken door hun vooras met onafhankelijke ophanging met antiduiksysteem en rembekrachtiger. Verder nieuw is de fronthefinrichting met positieregeling voor de TTV-modellen (hefvermogen van 4.110 kg).

Oogstmachines

Vervaet

Vervaet gaat bieten rooien met zijn nieuwe Q-serie.
Vervaet gaat bieten rooien met zijn nieuwe Q-serie.

Vervaet presenteert de nieuwe Q-serie bietenrooiers die momenteel twee modellen telt de Q-616 en Q-621. Het verschil zit hem in de bunkerinhoud van respectievelijk 16 of 21 ton en het vermogen van respectievelijk 465 pk of 510 pk.

Drie types ontbladeraar zijn mogelijk en er is de keuze voor een scharen- of Opal-wielenrooier. Diverse reinigingssystemen zijn mogelijk: reinigingszonnen al dan niet in combinatie met een rollenbed of een zeefband. Volgens de fabrikant is het lage gewicht van deze machines opmerkelijk, dit zeker in combinatie met ‘dikke’ banden. Vooraan zijn zelfs rupsen mogelijk.

Claas

Claas presenteert een nieuwe generatie Jaguar-hakselaars. Opmerkelijk is de shredlage korrelkneuzer. Volgens dit principe is de maïs langer gehakseld met uitgerafelde stengeldelen, gescheurde bladeren en een maïskorrel die in deeltjes uiteen is gevallen. Ook de spil is in kleinere delen terug te vinden. De langere deeltjes zorgen voor meer structuur en de ruwe gerafelde structuur voor een goede fermentatie in de silo en vertering in de pensmaag. De intensief bewerkte korreldeeltjes helpen bij de bewaring en zorgen dat het blad beter wordt opgegeten.

De Jaguar-hakselaar van Claas heeft noviteiten op diverse 
vlakken.
De Jaguar-hakselaar van Claas heeft noviteiten op diverse vlakken.

Een andere nieuwigheid op de Jaguar-hakselaars is het nieuwe systeem dat zorgt voor een hydraulische blokkering van het tegenmes. De bodemplaat van de rotor wordt nu automatisch ingesteld na het afstellen van het tegenmes. Hiernaast werd het autofill-systeem verder uitgebreid en herkent het systeem nu ook silagewagens die achter de hakselaar rijden.

Ropa

Ropa presenteert tijdens de Werktuigendagen zijn nieuwste Tiger 6 drieassige bietenrooier met een bunkerinhoud van 43m3.. Deze is uitgerust met een Volvo-Penta motor die 768 pk levert. Het vermogen komt uit een zescilinder 16,12 liter motorblok. Het R-Soil Protect chassis van de machine beschikt over een automatisch hellingcorrectiesysteem en de gemonteerde Michelinbanden werken bij een bandenspanning van slechts 1,4 bar. Hierdoor worden belastingspieken teruggedrongen en de bodemdruk gerespecteerd.

Ropa is aanwezig op de Werktuigendagen met zijn nieuwste Tiger 6 bietenrooier.
Ropa is aanwezig op de Werktuigendagen met zijn nieuwste Tiger 6 bietenrooier.

Op deze bietenrooier is het RR-rooisysteem toegepast. Iedere rij beschikt over een nieuwe voorziening om automatisch de werkdiepte te controleren. Grondtarra wordt hierdoor teruggebracht en de bietenwortels worden voorzichtiger behandeld. Hiernaast voegde Ropa een zevende reinigingsrol toe aan het reinigingssysteem om een nog groter reinigingsoppervlakte te bekomen.

Vanhoucke Machine Engineering

Vanhoucke Machine Engineering presenteert een nieuwe koolrooier-combirooier. Een nieuwe generatie rooimachines voor witte, rode en savooikool is nu beschikbaar. Deze biedt een hoge snijkwaliteit door het elektrisch in hoogte instelbare mes. Dit zal de stronk van de kolen feilloos op hoogte afsnijden. Medewerkers op de machine kunnen de kolen afnemen en in twee containers achterop leggen. Een volledig nieuwe toevoeging is een opwaarts scharnierende parallelband die het mogelijk maakt om rechtstreeks in wagens te rooien en zelfs om beide te combineren.

T.D.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken