Startpagina Edito

Een voedingsdriehoek of 100

Vandaag bestaat er goed voedsel en er bestaat fout voedsel. Maar welk voedsel in welke categorie valt, hangt af van wie er zich over uitspreekt. Zogenaamde nieuwe inzichten, gedragen door de mode van de dag, laten voedingsproducten vlot van de ene categorie naar de andere springen. Een normaal mens ziet er door de bomen het bos niet meer door.

Leestijd : 2 min

Het kan dus geen kwaad dat officiële instanties zich - gesteund door de wetenschappelijke consensus - buigen over ons eten. En dat is exact wat het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft gedaan. Een aantal producten die sommige goeroes in een slecht daglicht wilden stellen, zoals aardappelen en volgranenpasta, worden in ere hersteld. Het belang van zuivel wordt bevestigd.

Het sterke punt van de voedingsdriehoek is de eenvoud, maar waar eenvoud regeert, verliest de nuance terrein. Bewerkte vleesproducten komen in dezelfde categorie als snoep, frisdrank en pizza. Terecht vallen boerenorganisaties hierover. Niet alle bewerkte vleesproducten mogen op één hoop gegooid worden.

De vorige voedingsdriehoek dateert van 20 jaar geleden. Dat mag in computerland misschien het verschil tussen prehistorie en de 21e eeuw zijn, maar dat is het in voedingsland niet. Het menselijk ras is in die twintig jaar niet veranderd.

Vleesvervangers zoals tofu, tempé en seitan mogen dan wel in hun oorspronkelijke vom al honderden jaren bestaan, hier worden ze vaak uitvoerig bewerkt, net iets wat charcuterie verweten wordt. Het is niet ondenkbaar dat er over twintig jaar een onderscheid wordt gemaakt in de manier waarop vleesvervangers gegeten worden en dat er wordt opgeroepen om ze met mate en in een gevarieerd patroon te eten.

Hoe meer de voedingsdriehoek verandert, hoe meer de basis hetzelfde zal blijken te zijn. Gezond verstand, variatie en producten van onze land- en tuinbouw: die driehoek kan nog wel een voedingsdriehoek of 100 mee.............................................................. IDC

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken