Startpagina Bedrijfsnieuws

Hybride gerstrassen als opbrengsttopper

Hybride gerstrassen kunnen niet alleen hun mannetje staan op moeilijkere gronden, maar kunnen ook vlot de vergelijking trotseren met toprassen op topgronden. Dat vertelde Syngenta op een bespreking van hun Hyvido-rassen in Zedelgem vorige week.

Leestijd : 4 min

De locatie van de bespreking - bij New Holland in Zedelgem - was geen toeval. Syngenta heeft dit jaar immers in het Waalse-Brabantse Walhain een gooi gedaan naar het wereldrecord kilo’s gerstoogst per ha. En in zo’n poging kan een oogstmachine het verschil maken. En alhoewel de recordpoging strandde, is het punt volgens Wouter Keppens van Syngenta wel duidelijk gemaakt.

Meer opbrengst

En nog meer dan de wereldrecordpogingen, tonen de resultaten in de proefvelden hoe goed een ras het kan doen. Wouter Keppens haalde er de resultaten bij van het Landbouwcentrum Granen (LCG) om zijn gelijk te illustreren. “Gemiddeld deden onze hybride rassen in de proef, Bazooka, Hook, Smooth en Wootan het 5 % beter dan de concurrentie”, zo toonde hij. Concreet gaat het dan in proeveldomstandigheden over een meeropbrengst van 560 kg gerst ten opzichte van niet-hybride gerstrassen. Ook in Waalse proeven werd een vergelijkbare meeropbrengst geoogst.

Op het juiste moment

Die meeropbrengst in de proeven hadden ze bij Syngenta wel verwacht. Wat meer is, ze hadden gedacht afgelopen seizoen het wereldrecord gerstoogst te kunnen verbreken. Dat dit uiteindelijk niet lukte, is geen schande. “Het wereldrecord ligt momenteel bij een Nieuw-Zeelandse akkerbouwer op 13,8 ton gerst per ha. Maar die had bijvoorbeeld wel beschikking over irrigatie. Wij wilden bewust niets extra doen dan in de praktijk, maar we hebben wel gepoogd alles op het vlak van bemesting en bestrijding op het juiste moment te doen”, legde de heer Keppens uit.

De recordpoging gebeurde bij de familie Van Puymbroeck in Walhain. Een akkerbouwer die onder andere over 70 ha gerst beschikt. Gerst speelt er een belangrijke rol in de rotatie, maar wordt er ook als een volwaardige teelt beschouwd, waarbij bijvoorbeeld alle stro op het veld blijft.

Ook op topgrond

Syngenta hanteert een aantal gouden regels om tot een succesvolle teelt te komen. Het zaaibed moet er mooi bijliggen en de zaaizaadhoeveelheid moet afgestemd zijn op het duizendkorrelgewicht, met een minium van 160 korrels/m2. Er moet gezaaid wordt op een diepte van 2 cm, waarbij een goed contact tussen grond en zaden gegarandeerd moet worden. Wanneer aan die regels voldaan is, moeten de hybride rassen hun volle potentieel kunnen aanspraken. “Meer groeikracht, een betere beworteling, een hogere droogteresistentie, meer uitstoeling leiden tot een hogere opbrengst op alle bodemtypes”, claimde Wouter Keppens de sterke punten. Hij is er van overtuigd dat hybride rassen dat ook op topgronden kunnen brengen.

Financiële rentabiliteit

Hoe zorgvuldig ook de teelt en de begeleiding, het wereldrecord sneuvelde niet dit jaar. Op het perceel van meer dan 10 ha, werd een graanoogst gehaald van gemiddeld 12 ton per ha aan 15 % vocht. Dat is nog bijna twee ton minder dan het wereldrecord (13,8 ton). “Op het perceel hebben we echter pieken gehaald tot 14 ton”, wees Wouter Keppens op het potentieel dat er wel degelijk aanwezig was.

De wereldrecordpoging is dan wel gestrand, maar Syngenta ziet hybride rassen ook in gewone omstandigheden zich bewijzen. “Op referentievelden zien we over meerdere jaren bekeken telkens meeropbrengsten van hybride rassen tussen 300 en 700 kg/ha.” Los van de meeropbrengt, moet er ook een financiële meeropbrengst zijn, die de extra kost voor het zaad compenseert. Volgens Wouter Keppens is dat zelfs met de huidige lage graanprijzen het geval. Hij liet weten dat er voor de hybride graanrassen bovendien nieuwe verlaagde prijsvoorwaarden gelden, wat uiteraard bijdraagt aan de rentabiliteit voor de boer.

Wat voor alle hybriden geldt, is uiteraard ook van toepassing voor hybride gerst: het heeft weinig nut om zelf aan vermeerdering te doen. Een proef van Gembloux uit 2014 toonde - zoals de logica voorspelt -dat bij zaaizaadvermeerdering uit hybriden de opbrengst snel benedengemiddeld wordt.

Rassen

Concreet voor ons land schuift Syngenta de hybride gerstrassen Bazooka, Hook, Jettoo, Mercurioo, Smooth, Tektoo, Trooper en Wootan naar voor.

Hook is een halfvroege gerstsoort die zich onderscheidt met een hoog en regelmatig opbrengstpotentieel. Het combineert dit met een lage ziektegevoeligheid. Ook Smooth valt met dezelfde eigenschappen te omschrijven, maar voegt daar een sterke uitstoeling aan toe. Wootan is uitermate legervast, en combineert een eerder dunne stand met een groot aantal korrels per aar.

Bazooka is een ziekteresistent halflaat ras, en onderscheidt zich met een hoog duizendkorrelgewicht.

Tektoo is halfvroeg, en combineert een hoog opbrenstpotentieel, met een zeer goede ziekteresistentie en een hoog duizendkorrelgewicht. Jettoo, Trooper en Mercurioo worden dit jaar meer richting de Waalse markt gepositioneerd.

VibranceDuo

Voorts plaatste Wouter Keppens nog even zaaizaadbehandeling VibranceDuo in de aandacht, dat het zaad beschermt tegen kiem- en bodemschimmels. Het bestaat uit een combinatie van 25g/l sedaxane met 25 g/l fludioxonil. Het middel heeft een extra sterke werking op fusarium en sneeuwschimmel. Het resultaat is een snellere kieming, sterkere planten en hogere opbrengsten.

Volgens Wouter Keppens scoort Vibrance Duo in vergelijking met een concurrerend middel in 36 van de 59 uitgevoerde proeven in wintertarwe beter op het vlak van opkomst. “Wat opbrengst betreft zien we in wintertarwe een gemiddelde opbrengstverhoging van 563 kg/ha”, aldus nog Wouter Keppens. Specifiek voor wintergerst is er Vibrance Gold (andere formulering, via import) voor de rassen Tektoo, Hook en Jettoo.

IDC

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken