Startpagina Mechanisatie

Precisielandbouw en andere noviteiten op de Werktuigendagen

De organisatoren van de Werktuigendagen verzamelden onder hun beursdeelnemers talrijke noviteiten. In dit artikel laten we de nieuwigheden op vlak van precisielandbouw en andere domeinen aan bod komen.

Leestijd : 4 min

Binnen het domein van de precisielandbouw mogen we op de terreinen van de Werktuigendagen volgende nieuwigheden verwachten.

eFarmer

eFarmer B.V. alumni van het Europees Ruimte Onderzoek en Technologie Centrum in Noordwijk (Nederland) stelt een nieuw lagekostentractornavigatiesysteem met hoge nauwkeurigheid voor op de Werktuigendagen. De sensor van het FieldBEE tractornavigatiesysteem verbindt met het gratis correctiesignaal Flepos en biedt een nauwkeurigheid van 0 tot 4 cm.

We spreken over een nieuwe generatie navigatiesystemen. De antenne kan gebruikt worden met de smartphone en werkt op batterijen en is zeer makkelijk te installeren. De antenne ontvangt automatisch updates en diagnoseresultaten via het mobiel netwerk. Daardoor kan deze in de toekomst voortdurend verbeterd worden zonder vervanging van de hardware.

De FieldBee is een nieuw tractornavigatiesysteem.
De FieldBee is een nieuw tractornavigatiesysteem.

Ludo Pauwels

Ludo Pauwels toont tijdens de Werktuigendagen precisielandbouw door de Fliegl stalmest- en compostspreider ADS 120 voor te stellen. Deze machine is omgebouwd om plaatsspecifiek vaste organische mest te gaan verdelen op het veld volgens een vooraf ingebrachte bodemkaart. Deze is opgemaakt via grondstalen of een drone.

Schuitemaker

Schuitemaker monteerde op zijn Rapide-opraapwagen een NIR-sensor voor drogestofbepaling in combinatie met weging. Middels deze functie kan exact de opbrengst per lading en per perceel bepaald worden. Door middel van infraroodtechniek wordt het drogestofgehalte van het geladen materiaal gemeten. Met behulp van Field Track & Trace wordt de verkregen data centraal opgeslagen. Deze gegevens worden draadloos via een modem met sim-kaart verzonden. Aan de hand van de centrale registratie kan vervolgens per perceel, maar ook binnen een perceel, inzicht verkregen worden.

Trailerservice Michiels

Voor de agrarische sector wordt het belang van precisielandbouw steeds groter. Zo wordt het ook alsmaar belangrijker om mineralen op de juiste manier en plaats te gebruiken. D-Tec werkte hiervoor een oplossing uit door op een mesttanktrailer een Nabij-Infrarood sensor te plaatsen. Deze sensor kan live de gehaltes waaronder stikstof, fosfaat en kalium vaststellen. Hierdoor kan de gebruiker van de mest in real time anticiperen op de samenstelling van de mest.

Nutriënten kunnen worden bijgemengd totdat de juiste verhouding van NPK bereikt is. D-Tec komt nu met een oplossing die de traceerbaarheid van mineralen in de meststromen weergeeft. De nieuwe techniek zorgt ervoor dat de laad- en losgegevens middels een gps-systeem en de meetgegevens vanuit de NIR-sensor opgeslagen worden in de Cloud. De nabij-infraroodtechniek moet leiden tot een kostenbesparing doordat de boer de inhoud van zijn dierlijke meststoffen nu beter kent en hierop gepast kan inspelen, al dan niet met kunstmest.

Joskin-Distritech

Joskin-Distritech presenteert de Sulky Econov kunstmeststrooier. Door de sectiecontrole kunnen er minder meststoffen gestrooid worden en wordt de dosering toch gerespecteerd. De Econov-voorziening controleert doorlopend de werkbreedte en stuurt bij in functie van het perceel.

Packo Agri

Packo Agri toont de getrokken Kuhn Axent kunstmeststrooier. Deze is uitgerust met het EMC-systeem, een onafhankelijke dosismudulatie op elke schijf met steeds een 100% dosering op elke kant.

Qeos

Qeos heeft een oplossing ontwikkeld voor landbouwbedrijven om het administratieve werk te optimaliseren en te verminderen, genaamd TeamViewer AgriManagement. Het is een geolokalisatieoplossing waar tevens nauwkeurige facturatie aan gekoppeld kan worden.

Diverse nieuwigheden

Becoma

Komatsu Europe International lanceert een nieuw gamma minigravers op de Europese markt, de MR-5 serie. De afkorting MR staat hier voor Medium Radius. De nieuwe serie telt vier minigravers met korte draaicirkel en giekverstelling, waardoor het mogelijk is om in krappe ruimten te werken. Een elektronisch bediende motor van 1,64 liter is toegepast met een vermogen van 25 of 40 pk.

Joskin-Distritech

Van Quicke worden er nieuwe frontladers getoond, de Q-serie. Deze is ontworpen met het oog op een langere levensduur, betere zichtbaarheid en gebruikerscomfort. De nieuwe Q-Series wordt bovendien als een digitale lader beschouwd, omdat hij kan uitgerust worden met geïntegreerde en intelligente sensoren die elke beweging volgen voor controle en automatisatie. Deze technologie wordt ondergebracht onder de noemer Q-Companion.

Manitou stelt het Comfort Steering System voor.
Manitou stelt het Comfort Steering System voor.

Manitou Benelux

Manitou stelt het Comfort Steering System (CSS) voor als optie op de MLT 840-145 en 1040-145. Deze optie is een intelligent stuursysteem op een verreiker, waarbij je de wielen volledig kan laten draaien door één stuurbeweging in plaats van vier.

Hiernaast lanceert Manitou de MLT-reeks ‘V+‘. Deze is voorzien van de nieuwe M-Vario+ transmissie. Deze is een continu variabele transmissie die speciaal ontworpen is voor gebruik in een krachtige, intensief gebruikte verreiker.

Michelin

Michelin presenteert de nieuw e VF Axiobib 2. Deze is speciaal ontwikkeld voor zwaar ploegwerk, transport en extensieve werkzaamheden. De band bezit drie cruciale innovaties: een hoog draagvermogen gecombineerd met een lange voetafdruk (voor betere trekkracht) en een NRO-markering. Dit laatste staat voor ‘Narrow Rim Option’ en geeft aan dat de band geschikt is voor de originele velg en luchtdruk-wisselsysteem.

Kärcher heeft een nieuwe generatie stof- en waterzuigers.
Kärcher heeft een nieuwe generatie stof- en waterzuigers.

Kärcher

Kärcher lanceert een nieuwe generatie stof- en waterzuigers met verbeterde automatische filterreiniging (Tact). Bij deze lancering gaat het om vier modellen, elk met een constante hoge zuigkracht, zelfs bij grote hoeveelheden fijn stof. Het Tact-systeem reinigt automatisch de vlakfilter van de stofzuiger door middel van een plotse ommekeer van de luchtstroom, zonder werkonderbrekingen of merkbaar verlies van zuigkracht.

Vanhoucke Machine Engineering

Vanhoucke presenteert op de Werktuigendagen een onkruidbrander met infrarood temperatuursensor. Deze meet de temperatuur van de grond na het branden, waardoor feedback mogelijk is richting gebruiker. Deze kan dan aan de hand van de verkregen temperatuur inschatten of er trager of sneller moet gereden worden voor een perfect resultaat. Deze noviteit kan bijdragen aan het reduceren van het gasverbruik.

T.D.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken