Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwigheden inzake bodembewerking en zaaien bij Kverneland

De Kverneland group presenteerde op het einde van deze zomer een resem productnieuwigheden. Deze behorende tot het Vicon hooibouwgamma bespraken we reeds eerder in Landbouwleven. In dit artikel staan we stil bij de bodembewerkingsmachines van Kverneland die noviteiten in zich houden.

Leestijd : 4 min

Kverneland biedt nu nieuwe opties voor zijn lijn Turbo veertandcultivatoren zodat deze in alle seizoenen en omstandigheden ingezet kunnen worden. De tanden zijn geschikt voor ondiepe stoppelbewerking of diepe grondbewerking. De Reflex-tand zorgt voor ‘vibratie’ die het mengen en verkruimelen ten goede komt, zelfs op geringe diepte. Drie verschillende punten zijn leverbaar voor de Reflex-tand: een smalle, omkeerbare punt voor diep werken, een omkeerbare schaar voor intensief mengen of een vleugelschaar voor volledig lossnijden op geringe diepte.

Om in alle soorten grond in alle omstandigheden, vochtgehaltes en gewasresten te kunnen werken zijn er twee egalisatiesystemen: sleeptanden voor de ‘lichtere’ omstandigheden of egalisatieschijven als zwaardere variant.

De Turbo cultivator kan zonder gereedschap worden afgesteld. De werkdiepte instellen gebeurt via hydraulische cilinders en vulplaatjes. De egalisatie instellen gebeurt met spindels.

De Turbo-reeks werd oorspronkelijk gelanceerd in getrokken uitvoering met werkbreedtes van 6m50 en 8m. Nu komt daar een gedragen variant bij als 3m en 3m50 starre uitvoering en 4m, 5m en 6m in opklapbare versie. Opmerkelijk is dat de getrokken versies beschikken over vijf rijen met tanden en de gedragen uitvoeringen over vier rijen met tanden. Dit is gedaan om de machine compact te houden en is geschikt voor tractoren met beperkt hefvermogen.

De Turbo is een veelzijdige machine die een veelvoud aan bewerkingen aan kan van 3 tot 20 cm diep.

Bij de 2500 i-Plough wentelploeg is nu ook een in het midden van het frame gemonteerd wiel mogelijk.
Bij de 2500 i-Plough wentelploeg is nu ook een in het midden van het frame gemonteerd wiel mogelijk.

i-Plough

Kverneland komt met een nieuwe functie voor de 2500 i-Plough, namelijk de automatische omzetting vanuit de transportstand naar de werkstand. Deze ploeg wordt gekenmerkt door zijn Isobus-bediening van de ploeginstellingen en de opmerkelijke transportoplossing waarbij een gedragen ploeg zich gedraagt als getrokken werktuig op de baan. Deze twee eigenschappen worden nu met elkaar geïntegreerd tot een Isobus gestuurde transportoplossing.

Bij het aankoppelingsbok van de ploeg is er bovenaan een deel dat ‘open’ scharniert waardoor de ploeg zich niet meer als star werktuig gedraagt en kan draaien rond een as zoals een getrokken werktuig. Opmerkelijk is dat de topstang aangekoppeld blijft. Eigenlijk is er een soort van ‘slot’ dat open gaat of ontgrendeld voor transport.

Bij de 2500 i-Plough kan Kverneland nu ook een framegemonteerd wiel leveren. Het wiel staat in dit geval niet meer aan de achterzijde van de ploeg, maar ergens in het midden naast de framebalk. Het voordeel van deze constructie is dat er hiermee dichter langs perceelsgrenzen, afrasteringen en obstakels geploegd kan worden.

Zoals alle combiwielen voor de 2500 i-Plough kan ook de framegemonteerde variant worden ingesteld via de Isobus terminal. De ploegdiepte wordt dan ook vanuit de cabine ingesteld. Ook kan er automatisch van veld- naar transportstand worden gegaan waarbij het wiel van dieptewiel naar transportwiel evolueert.

De Optima SX High Speed precisieplanter van Kverneland kan zaaien tot 18 km/u.
De Optima SX High Speed precisieplanter van Kverneland kan zaaien tot 18 km/u.

Optima SX

Kverneland ontwikkelde voor zijn gekende Optima precisiezaaimachines een nieuw zaaihuis dat accuraat moet kunnen zaaien tot een snelheid van 18 km/u. De techniek met een onder druk staand zaaihuis wordt hier toegepast. De zaden worden door een luchtstroom aan een snelheid van zo’n 70 km/u in de voor geblazen. De zaden worden opgevangen en beschermd door een zacht wieltje.

Volgens de fabrikant is met deze nieuwe Optima SX high speed zaairij de werkcapaciteit enorm op te drijven. Dit zowel bij het zaaien van maïs, bieten, bonen en zonnebloemen. Deze zaaimachine wordt beheerd door Isobus-technologie en heeft daardoor de beschikking over de Geocontrol en Geoseed-functionaliteit, zelfs op hogere snelheden. Geocontrol zorgt dankzij de elektrische aandrijving van de zaaischijven voor het aan of afsluiten van zaairijen om overlap te beperken. Geoseed zorgt ervoor dat er volgens een patroon bijvoorbeeld parallel of in ruitvorm gezaaid kan worden.

iXtra LiFe fronttank

Kverneland introduceert nu de iXtra LiFe fronttank voor vloeibare meststoffen met Isobus-bediening zodat vlot de combinatie met een precisiezaaimachine gemaakt kan worden. Dankzij gps-plaatsbepaling in combinatie met Isobus-technologie komt het zaad op de juiste plaats terecht en in voornoemde machinecombinatie komt nu ook de juiste hoeveelheid vloeibare meststof op de juiste plaats. Slimme elektronica zorgt er in dit geval voor dat zaaimachine en fronttank met elkaar communiceren. Starten met zaaien en bemesten loopt dus synchroon gelijk met iedere zaairij.

De tank heeft een nominale inhoud van 1.100 liter.

TLX Geospread

Kverneland introduceert de nieuwe TLX Geospread hogesnelheids kunstmeststrooier. Deze heeft een compleet nieuw design, nieuwe accessoires en het vernieuwde CentreFlow doseersysteem. Net dit laatste is ontwikkeld om zeer precies te kunnen strooien. Hiervoor zijn er acht werpschoepen per strooischijf toegepast, om de capaciteit en snelheid te halen. Om overlap te vermijden wordt de werkbreedte van de strooier ingedeeld in smalle secties van twee meter.

Andere nieuwe opties zijn het elektrisch afdekzeil dat via de Isobusterminal te bedienen is. Ook is het mogelijk om een subframe te monteren zodat de strooier perfect in de hefinrichting van oudere én nieuwe tractoren past. Tevens is het mogelijk om op de Isobusterminal een minimale kuipinhoud af te lezen.

T.D.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken