Startpagina Actueel

Agritechnica legt focus op slimme technologie, wat minder op ronkend staal

’s Werelds grootste landbouwmechanisatiebeurs Agritechnica staat weer voor de deur. De beurs staat dit jaar in het teken van het thema “Groene toekomst – slimme technologie.” Naast de gebruikelijke aandacht voor ronkend staal is tijdens deze editie veel aandacht voor technologie die helpt om de machines slimmer in te zetten.

Leestijd : 6 min

Agritechnica wordt elke twee jaar georganiseerd en is met afstand de grootste mechanisatiebeurs ter wereld. Van 12 tot en met 18 november dit jaar is Agritechnica opnieuw het centrum van de mechanisatiewereld, 12 en 13 mei zijn voorbehouden als exclusieve dagen. Voor dit jaar meldt organisator DLG, de Duitse boerenbond, dat de 23 hallen grote beurs meer dan 2.800 exposanten telt. De exposanten zijn afkomstig uit 53 landen. Daarmee is de beurs ongeveer even massief als in 2015. DLG verwacht meer dan 400.000 bezoekers te mogen verwelkomen, waarvan 100.000 uit het buitenland.

DLG koos voor het eerst deze editie voor een overkoepelend thema: groene toekomst – slimme technologie. Het thema geeft volgens DLG aan dat landbouw moet verduurzamen. Niet alleen wat betreft ecologie maar ook wat betreft het inkomen van boeren de aantrekkelijkheid van agrarisch werk. Waar machines vroeger vooral groter en sterker werden, leggen grote fabrikanten nu de nadruk op technologieën die de machines slimmer of slimmer inzetbaar maken.

Dat kan resulteren in meer opbrengst, minder zware of geestdodende arbeid en minder schade aan het milieu. De wereldwijde landbouw loopt volgens DLG zonder een moderniseringsslag risico door een schaarste aan water en de afname van landbouwareaal, bodemkwaliteit en biodiversiteit.

“Het gebruik van technologie staat centraal in het boerenbedrijf van vandaag”, aldus Marie Servais, namens DLG projectmanager van Agritechnica. “Nieuwe, slimmere manieren van produceren zullen een sleutelrol spelen in een meer winstgevende en duurzame toekomst van de landbouw.” Daarmee bedoelt Servais niet alleen hightech oplossingen, zoals software die bijvoorbeeld helpt extreem precies te zaaien of plant specifiek exacte doses gewasbeschermingsmiddel toe te passen.

Zo kan door het combineren van grondbewerking of zaaien met kunstmestoepassing de bodem worden gespaard en diesel worden bespaard. Een ander voorbeeld van slimme technologie die op de Agritechnica aan bod zal komen: software die met behulp van sensoren, drones en satellieten de boer helpt op het juiste moment te spuiten of oogsten. Om het thema kracht bij te zetten is in Hal 15 ruimte vrijgemaakt voor software-demonstraties en oplossingen voor precisie-landbouw.

Agritechnica is internationaler dan ooit. Een recordaantal van bijna 1.700 exposanten (59 procent van het totaal) komen van buiten Duitsland. Het grootste aantal buitenlandse exposanten komt uit Italië (370), gevolgd door China (110) en Nederland (109). België is met 21 bedrijven ook goed vertegenwoordigd. Dertien landen hebben daarnaast eigen paviljoens geboekt. Het gaat vooral om grote landbouwlanden als Brazilië, Frankrijk en Duitsland zelf, maar dit jaar hebben ook Denemarken en Ierland een paviljoen.

Focus op gewasbescherming

Agritechnica zal in 2017 speciale aandacht vragen voor de toekomst van gewasbescherming. In Hal 15 zullen 14 nieuwe technologieën dicht op elkaar worden getoond onder het motto “verantwoordelijkheid heeft ideeën nodig”. Het gaat zowel om mechanische als digitale oplossingen, variërend van robotmatig onkruid wieden tot geavanceerde spuitsoftware die meerdere gewasbeschermingsproducten selectief kan toepassen.

Onder de deelnemende bedrijven is John Deere, dat zal laten zien hoe door verschillende systemen samen te laten werken het mechanisch wieden volledig geautomatiseerd kan worden bij gewassen als aardappelen, suikerbieten en maïs. Weer andere bedrijven laten software zien. Zo demonstreert BASF een applicatie die op basis van een door een smartphone gemaakte foto bladziekten in een vroeg stadium kan vaststellen.

De beurs heeft op de beursvloer ook apart ruimten ingedeeld voor machinedealers, het “International Dealer and Service Provider Centre”, en leveranciers van componenten en toebehoren van de industrie. Laatstgenoemde bezet Hal 15 tot en met 18 en bestaat onder meer uit hydraulica, aandrijvingen, elektronica, rem- en stuursystemen en motoren. Elke beursdag staat een ander thema op het programma. Op dag 1 is dat “slim onderhoud”, gevolgd door elektrificatie, interfaces, materialen en bedrijfsvoering.

De beurs draait om het tonen van techniek maar brengt ook veel boeren en agro-industrie op één plek. Dit gegeven grijpt Agritechnica aan om diverse fora te organiseren over landbouwtechniek en internationaal zakendoen. De meeste fora zijn vooral gericht op de business. Zo is er LAND.Technik, waar zal worden gesproken over de laatste technische ontwikkelingen in de machine- en werktuigenbouw. De International Agricultural Machinery-conferentie gaat dan weer in op kansen voor grootschalige bedrijvigheid in China, Rusland en Oekraïne.

Deze maar ook andere conferenties vinden plaats in het conferentiecentrum dat zich in het hart van het beurscomplex bevindt.

Weinig goud, veel zilver

De jury was streng dit jaar of de innovaties vielen tegen, maar in elk geval kent een expert comité van DLG in 2017 maar 2 gouden medailles voor de allerbeste innovaties uit. In totaal hadden 175 bedrijven bij elkaar 320 innovaties aangeboden. In 2015 werden nog 5 gouden medailles gegeven en in 2013 4. De gouden innovaties van 2017 zijn de Stalkbuster van het Duitse Kemper, samen ontwikkeld met John Deere, en de Cemos Auto threshing van het eveneens Duitse Claas.

Sinds ongeveer 15 jaar heeft de maïsboorder zich verspreid door Duitsland, stelt het comité vast. Sindsdien is het insect uitgegroeid tot de meeste gevreesde plaag in de snijmaïsteelt. De maïsboorder leidt tot verlies van opbrengst en kwaliteit. Naast de biologische en chemische opties om de maïsboorder te bekampen, kunnen boeren de maïsstoppel direct na de oogst vernietigen.

De Kemper Stalkbuster is volgens de jury de eerste stoppel-vernietigende technologie die een integraal onderdeel uitmaakt van het maisvoorzetstuk. Het is de enige machine op de markt die de stoppel vernietigt voordat het wordt overreden door de hakselaar of trekker met trailer.

Claas Cemos Auto Threshing is een nieuwe module voor de automatisering van maaidorsers. Het systeem regelt automatisch de afstand van de dorskorf en het toerental van de dorstrommel bij de dorsmachines en past zich daarbij aan de betreffende dorsomstandigheden aan. Langdurige instellingen vooraf, vaak ervaren als ingewikkeld en corvee, zijn daarom niet meer nodig, stelt de jury vast.

Uit de basisinstelling voor het betreffende te dorsen gewas vindt het systeem volgens Claas altijd de optimale instelling om zo behoedzaam of agressief als noodzakelijk te dorsen, aangepast aan de restkorrelafscheiding, de reiniging en de rijsnelheid. Beter dorsen betekent ook een voordeel voor de navolgende machines. Zowel het winnende systeem van Claas als Kemper en John Deere staan in Hal 13.

Nog eens 29 innovaties kregen een zilveren medaille. De jury stelt met het oog op de innovaties op de Agritechnica vast dat een duidelijke trend zichtbaar is richting automatisering van processen, gekoppeld aan intelligente systemen voor het managen van gegevens om grip te krijgen over onder meer logistiek, kwaliteitsbeheersing en traceerbaarheid.

Positieve tendens

DLG-directeur Reinhard Grandke denkt dat exposanten kunnen profiteren van een positieve tendens in de landbouw. Markten voor granen, melk en varkensvlees zijn verbeterd. Op de graanmarkt blijven grote oogsten in het Zwarte Zee gebied de prijs wel drukken, maar kunnen prijzen toch wel beperkt stijgen omdat de prijs naar betere kwaliteit toeneemt. De varkensmarkt lijkt in balans, terwijl varkensboeren bovendien profiteren van lagere voerprijzen. Op de melkmarkt zijn prijzen gestegen, omdat de exporthoeveelheid is afgenomen en de vraag naar vooral boter en kaas hoog blijft. In het kielzog van boeren profiteren ook loonwerkers hiervan.

De laatste DLG-Trendmonitor Europe deze herfst laat zien dat boeren over de hele linie veel hogere verwachtingen hebben voor de toekomst dan in de herfst van 2016. Ook de rente helpt. De rente op leningen volgt mede op de beleidsrente die de Europese Centrale Bank voor commerciële banken hanteert. De beleidsrente ligt sinds maart 2016 op 0 procent, waardoor ook de marktrente gedrukt wordt. Of de cijfers zich vertalen in meer verkopen op de beurs zelf is de vraag; die heeft steeds meer een netwerk- en signaleringsfunctie dan een koopfunctie.

J.C.B.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken