Startpagina Economie

BASF stapt in zaadveredeling

BASF hield lang de boot af, maar stapt uiteindelijk toch in de zaadveredeling. Bayer verkoopt een van haar productportefeuille plus de achterliggende onderzoeksactiviteiten aan de Duitse concurrent.

Leestijd : 3 min

BASF koopt voor 5,9 miljard euro een flink deel van de portefeuille zaden en non-selectieve herbiciden van Bayer CropScience. Daarmee treedt de Duitse chemiereus voor het eerst toe tot de zadenmarkt. Voor boeren betekent de overname dat de gevreesde consolidatie op de zadenmarkt meevalt. Consolidatie betekent vaak dat de concurrentiedruk vermindert, met als gevolg dat de overblijvende bedrijven minder investeren in onderzoek en ontwikkeling en meer macht krijgen prijzen te bepalen.

De angst was dat door de geplande overname van Monsanto door Bayer opnieuw een grote leverancier van zaden zal wegvallen. Dat is ook zo, maar met BASF treedt ook een nieuwe, grote speler toe. Eerder gingen in de VS Dow en DuPont al samen. In Europa viel Syngenta als grootste producent van pesticiden in handen van ChemChina, een Chinees bedrijf dat ook eigenaar is van Adama. Adama is sterk is op de markt voor gewasbeschermingsmiddelen op basis van werkzame stoffen waarop het patent is vervallen.

De mededingingsautoriteiten moeten nog akkoord gaan maar gezien BASF nu geen zaden verkoopt, lijkt dat geen probleem. De betrokken bedrijven verwachten de overeenkomst in het eerste kwartaal van 2018 te sluiten. Voor Bayer is de transactie misschien pure noodzaak. Bayer is ’s werelds tweede grootste leverancier van gewasbeschermingsmiddelen en Monsanto is nummer één met zaden, terwijl het bedrijf ook eigenaar is van het grootste merk in gewasbescherming: het op glyfosaat gebaseerde Roundup. Mededingingsautoriteiten volgen de fusie van Bayer en Monsanto dan ook scherp.

Onder de overgenomen onderdelen van Bayer zijn de non-selectieve herbiciden met als werkzame stof glufosinaat-ammonium. Ze worden verkocht onder de merknamen Liberty, Basta en Finale. Daarmee wordt BASF weer een stukje sterker op de markt voor gewasbeschermingsmiddelen waar het al langer tot de wereldwijde top behoort. Daarnaast koopt BASF een aantal bedrijfsonderdelen: de productie en verkoop van koolzaadhybriden in Noord-Amerika, raapzaad in voornamelijk Europa, sojazaad in Noord, Midden- en Zuid-Amerika en katoen in Noord-Amerika en Europa.

Opvallend is dat ook het onderzoek- en veredelingsprogramma wordt mee verkocht, evenals de LibertyLink-eigenschap. LibertyLink lijkt qua werking op RoundupReady: de plant is resistent gemaakt tegen de gebruikte werkzame stof waardoor alleen het onkruid afsterft. Dat de R&D ook wordt verkocht, past bij een recente trend. Eerder eiste de Europese mededingingsautoriteit bij de fusie van Dow en DuPont dat laatstgenoemde niet alleen een deel van haar activiteiten verkocht, maar ook het onderzoeksprogramma. Alleen zo kan volgens de mededingingsautoriteit voldoende concurrentie worden geborgd.

Koerswijziging

De door BASF overgenomen onderdelen waren vorig jaar goed voor een omzet van 1,3 miljard euro en een winst voor rente, belastingen en afschrijvingen van circa 385 miljoen euro. Eerder dit jaar beargumenteerde de landbouwtopman van BASF, Markus Heldt nog dat BASF geen meerwaarde ziet in een model waarbij de leverancier van zaden en pesticiden dezelfde is. Bij een bijeenkomst op het hoofdkantoor in Ludwigshafen vroeg Heldt zich hardop af wat het zijn concurrenten op de fyto markt had opgeleverd. BASF ontwikkelde eerder al wel een genetisch gemodificeerde aardappel voor de papierindustrie, maar dit bleek een fiasco. Grote aardappelspelers weigerden met BASF in zee te gaan.

Toch mag de stap geen totale verrassing zijn. BASF investeerde jaren geleden in een centrum voor genoomonderzoek in Berlijn en werkt al langer samen met Monsanto aan het in kaart brengen van planteigenschappen.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken