Verborgen gebrek in aangekochte tractor

Bij de aanschaf van een nieuwe tractor kan men verlangen om een degelijke tractor af te leveren ofwel om de koopovereenkomst te ontbinden.
Bij de aanschaf van een nieuwe tractor kan men verlangen om een degelijke tractor af te leveren ofwel om de koopovereenkomst te ontbinden.

De herstellingen en interventies zijn tot nog toe altijd kosteloos geweest omdat ze onder de garantie vallen, doch wij zijn uiteraard niet tevreden. Een werknemer van de dealer liet zich immers ontglippen dat er wellicht een kleine afwijking op de motor zit die de steeds weerkerende problemen veroorzaakt. Wij hebben natuurlijk geen zin om op deze manier verder te blijven aanmodderen. Kunnen wij op één of andere manier nog van onze tractor af geraken?

Leverplicht van de verkoper

Op grond van art. 1604 Burgerlijk Wetboek moet de verkoper aan de koper de zaak leveren die werd overeengekomen. Enkele artikelen verder bepaalt het wetboek dat de levering van roerende goederen, zoals een tractor, geschiedt door de werkelijke overgave.

Er is geen discussie over dat er in uw geval een levering heeft plaatsgevonden. Echter lijkt ons deze levering niet conform aan de verkoopovereenkomst. Wanneer u een nieuwe tractor koopt, mag u er van uitgaan dat deze tractor feilloos functioneert. Acht pannes tijdens het eerste half jaar gebruik lijkt ons voor een tractor niet aanvaardbaar.

De vraag is echter of u zich nog op deze niet-conformiteit kunt beroepen. De aanvaarding dekt namelijk de niet-conformiteit die de koper bij de levering heeft vastgesteld of had moeten vaststellen. Hetzelfde geldt voor zichtbare gebreken. Door de aanvaarding bevestigt de koper dus dat het geleverde goed conform het verkochte goed is en vrij is van zichtbare gebreken. In uw geval lijkt het ons dat u beroep zult moeten doen op de leer van de verborgen gebreken.

Vrijwaring voor verborgen gebreken

Artikel 1641 Burgerlijk Wetboek stelt dat de verkoper gehouden is tot vrijwaring voor de verborgen gebreken van de verkochte zaak, die deze ongeschikt maken tot het gebruik waartoe men ze bestemt, of die dit gebruik zodanig verminderen dat de koper, indien hij de gebreken gekend had, de zaak niet of slechts voor een mindere prijs zou hebben gekocht. De rechtsleer preciseert dat de vrijwaring voor verborgen gebreken onderworpen is aan vier voorwaarden: het bestaan van een gebrek, dat tegelijk ernstig, verborgen en voorafgaand aan de aankoop is.

Het bestaan van een gebrek

De eerste voorwaarde heeft betrekking op het bestaan zelf van het gebrek. Het ingeroepen element moet het gebruik van het goed aantasten om te kunnen worden aanzien als ‘gebrek’. Een eenvoudig gebrek dat het gebruik van het goed niet hindert kan dus geen verborgen gebrek uitmaken.

Deze voorwaarde is essentieel: indien het gaat over een eenvoudig ‘gebrek’ in de normale betekenis van het woord, dat het gebruik waarvoor het goed bestemd is niet hindert, brengt deze geen vrijwaringsplicht mee voor de verkoper. Dit heeft tot gevolg dat het gebrek aan een kwaliteit in principe geen gebrek vormt. Hetzelfde geldt indien de waarde van het goed lager is dan de betaalde prijs. In het ene noch in het andere geval is het goed ongeschikt voor zijn bestemming.

Ernstig gebrek

De tweede voorwaarde betreft de ernst van het gebrek. Om een vrijwaringsvordering te kunnen instellen, moet de koper een voldoende ‘ernstig’ gebrek kunnen inroepen, dit is een gebrek dat het goed ongeschikt maakt voor het gebruik waarvoor het bestemd is of dat dit gebruik dermate vermindert dat de koper, mocht hij dit hebben geweten, het goed niet zou hebben gekocht of tegen een lagere prijs zou hebben gekocht.

De rechter beoordeelt op soevereine wijze of het gebrek voldoende ernstig is om het te kwalificeren als een gebrek dat aanleiding geeft tot vrijwaring. De ernst van het gebrek wordt beoordeeld ten opzichte van het normaal gebruik van het goed of ten opzichte van het bijzonder gebruik dat door de koper wordt beoogd en dat ter kennis werd gebracht van de verkoper. In de regel zal het herstelbaar gebrek niet als voldoende ernstig worden aanzien. Bepaalde rechtsleer stelt dat het gebruik van het goed na vaststelling van een gebrek aangeeft dat, indien er als sprake van een gebrek is, dit gebrek niet ‘ernstig’ is.

Verborgen en voorafgaand

De laatste twee voorwaarden behoeven weinig uitleg. Het gebrek mag niet zichtbaar geweest zijn en moet reeds aanwezig geweest zijn voor de levering. In uw geval lijken deze beide voorwaarden vervuld. Immers slaagt de verkoper er niet in het probleem op te lossen, zodat het blijkbaar ook voor de verkoper verborgen bleef. Ons inziens is er in uw geval dus sprake van een verborgen gebrek zodat u er goed aandoet een advocaat te raadplegen die u kan bijstaan om ofwel een degelijke tractor af te leveren ofwel de koopovereenkomst te ontbinden.

Meest recent

Meest recent