Startpagina Economie

Harde Brexit doet agrarische handel pijn

Als de EU en het Verenigd Koninkrijk straks handel drijven op basis van WTO-afspraken alleen, is dat een doemscenario. Onder de meest getroffen sectoren zijn de vleesveehouderij, varkenshouderij en zuivel, maar ook de export van groente en fruit krijgt klappen.

Leestijd : 2 min

De EU en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen momenteel over hun handelsrelatie na 2019, wanneer de Britten de EU verlaten. Het officiële doel van beide partijen is om de handelsrelatie zo sterk mogelijk te houden. Idealiter zou het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de interne markt. De onderhandelingen verlopen echter stroef en toenemend wordt gerekend op een “vechtscheiding.”

De uitkomst van de onderhandelingen is voor de landbouw van groot belang. Het Verenigd Koninkrijk is voor de 27 overblijvende lidstaten van de EU de belangrijkste exportmarkt. De waarde van de EU-export naar het Verenigd Koninkrijk ligt boven 350 miljard dollar (302 miljard). Andersom vertegenwoordigt de handel een waarde van omgerekend ruim 180 miljard euro. De landbouw en voedingsindustrie zijn goed voor 11 procent van de wederzijdse handel.

Concreet betekent een “vechtscheiding” dat de handel zal moeten terugvallen op oude afspraken die in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn gemaakt. De lidstaten van de WTO kwamen in 1994 tijdens de zogeheten Uruguay Ronde tot liberaliseringsafspraken. Het WTO-regime is een forse verslechtering ten opzichte van een Brits lidmaatschap van de Europese interne markt of een situatie daar vlakbij. Rekenmeesters, aangenomen in opdracht van het Europees Parlement , kwamen tot de slotsom dat een terugkeer naar het WTO-regime de exportwaarde met 62 procent oftewel 33,7 miljard dollar doet afnemen. Enkele sectoren worden nauwelijks aangetast: vezelgewassen, wol en bosbouwproducten.

Maar op andere plaatsen doet het WTO-regime meer pijn. In 2030 – 10 jaar na het Britse vertrek uit de EU - zou de handel in vlees en zuivel met meer dan 90 procent zijn afgenomen, terwijl bij groente en fruit sprake is van een afname van 45 procent. Ook de exportwaarde van suiker, tarwe en oliezaden stort in. De meeste schade wordt aangericht door de herintroductie van importtarieven, maar ook het opnieuw instellen van non-tarifaire maatregelen – zoals specificaties voor producten of residu-eisen - , schaden de handel.

Er is een ander scenario denkbaar, waarbij de Britten besluiten om alle standaarden van de EU te handhaven. Dan worden alleen tarieven verhoogd. Ook in dit scenario zal de exportwaarde bijna halveren. België behoort tot een brede middengroep van landen die behoorlijk maar niet het meest geraakt worden. Als naar volumes gekeken wordt, zijn Nederland, Frankrijk en Ierland het meest kwetsbaar. Zweden en Portugal worden het minste geraakt.

J.C.B

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken