Startpagina Aardappelen

Koolzaadoogst EU stijgt bijna tot record

De EU lijkt door een groter areaal en hogere opbrengst per hectare voor een record aan koolzaad te oogsten in 2017. Omdat elders ook meer wordt geproduceerd, zijn prijzen niet recordhoog.

Leestijd : 2 min

In 2017 halen boeren in de EU 22 miljoen ton koolzaad binnen en daarmee wordt het de tweede grootste koolzaadoogst van de laatste 10 jaar. Alleen in 2014 kregen de combines meer te verwerken. Het slechte nieuws: wereldwijd neemt de productie ook toe tot een record van 72 miljoen ton, wat 5 procent boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar is. Omdat consumptie niet in gelijke tred groeit, komt druk op prijzen.

De prijs voor koolzaad ligt in Rouen rond 430 euro per ton. Dat is toch een pak minder dan de 470 euro die eind januari werd betaald. De druk op prijzen wordt nog wat verhoogd omdat Oekraïne mede door een handelsakkoord met de EU zich meer op de exportmarkt roert. De prijs is wel wat opgeklommen sinds in mei een dip van 395 euro werd opgetekend.

De EU blijft door de forse oogst Canada voor als grootste koolzaadproducent wereldwijd. Het areaal nam toe tot bijna 6,8 miljoen hectare, wat alweer bijna een record is. De reden dat koolzaad als teelt groeit, ligt ten minste deels in de alweer enkele jaren betrekkelijk lage graanprijs, die telers het teeltplan doet wijzigen.

De opbrengsten liggen in de EU ruim boven de 3,2 ton per hectare. De verschillen tussen landen zijn groot. In Frankrijk zal de oogst op gemiddeld circa 3,7 ton per hectare neerkomen maar in Duitsland ligt deze met 3,3 ton per hectare een stuk lager. Opvallend is dat opbrengsten niet zijn gedaald sinds het verbod op neonicotinoïden in 2013, maar het vijfjarengemiddelde zelfs is gestegen. België is met een areaal van zo’n 10.000 hectare een betrekkelijk kleine speler en zit qua productiviteit tussen Duitsland en Frankrijk in.

De verschillen binnen de EU zijn ook wat betreft areaal groot. In Frankrijk is het areaal al jaren stabiel maar in Duitsland is het gekrompen. Dat komt mede door de hogere kosten die werken zonder neonicotinoïden met zich mee neemt. Het gewasbeschermingsmiddel werd in de ban gedaan vanwege een mogelijke link met verhoogde bijensterfte in de winter. Het is niet de enige factor. Ook de gedaalde brandstofprijs heeft een belangrijke impact. In Duitsland wordt veel koolzaad geteeld met het oog op de productie van biodiesel.

J.C.B

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken