Startpagina Aardappelen

Amerikaans onderzoek: glyfosaat niet kankerverwekkend

Glyfosaat leidt niet tot een verhoogde kans op kanker. Dat blijkt uit een onderzoek dat geleid werd door het National Cancer Institute in de VS.

Leestijd : 1 min

De uitkomst kan invloed hebben op het aanstaande besluit van de EU om de toelating van glyfosaat te verlengen. Dit besluit moet voor 15 december worden genomen.

Onderzoekers volgden 44.932 Amerikaanse boeren die glyfosaat gebruiken over een periode van 24 jaar. Van de groep kregen 5.779 boeren tijdens de onderzoeksperiode kanker. Het onderzoek laat zien dat een bepaalde vorm van leukemie bij boeren die erg vaak blootgesteld wordt aan glyfosaat relatief vaak gemeten werd. Maar er is geen statistisch significant bewijs dat glyfosaat de oorzaak is.

De studie is gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute, een wetenschappelijk tijdschrift. Het onderzoek was onderdeel van een bredere studie naar de gezondheid van boeren, de zogeheten Agricultural Health Study. Voor bedrijven die glyfosaat produceren, is de uitkomst een meevaller. Met name Monsanto wordt als uitvinder en eigenaar van het bekendste glyfosaatmerk, Roundup, geassocieerd met het product. Het leverde de Amerikaanse onderneming tal van rechtszaken op.

Eerder kwam de Wereldgezondheidsorganisatie tot het oordeel dat glyfosaat “waarschijnlijk kankerverwekkend is.” Europese agentschappen voor voedselveiligheid en veiligheidsaspecten van chemische stoffen beoordeelden glyfosaat eerder als veilig.

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken