Startpagina Melkvee

Europese melkprijzen september stegen nog licht

De Europese melkprijzen stegen in september nog met bijna 0,7 euro ten opzichte van de vorige maand om te landen op 36,72 euro per 100 kg. LTO Milkprices ziet nog een kleine stijging voor oktober, maar denkt toch ook het eind van de stijgingen te ontwaren.

Leestijd : 2 min

Dat blijkt uit de meest recente LTO-melkprijsvergelijking voor afgelopen septembermaand. De gemiddelde melkprijs is voor de vijfde achtereenvolgende maand gestegen en zal naar verwachting in oktober nog iets verder stijgen. Bij LTO Melkprijsvergelijking merken ze echter op dat meerdere zuivelondernemingen in september de melkprijzen niet hebben gewijzigd en dat er ook al aankondigingen van melkerijen waren om in november niet meer te zullen stijgen.

Milcobel

De referentie voor ons land – Milcobel – kwam voor september op een melkprijs van 38,01 euro per 100 kg. De stijging met 1 euro ten opzichte van de maand voordien was dus ook bovengemiddeld. Danone (A-prijs) in Frankrijk steeg nog met 0,3 euro, Arla in Duitsland met 1 euro en FrieslandCampina in NL met 1,9 euro.

Onderlinge verschillen

Milkprices.nl berekende dat de gemiddelde Europese melkprijs voor september ruim 30% hoger ligt dan september vorig jaar. Onder dat gemiddelde bevinden zich echter heel wat verschillen. De best betalende melkerijen - Valio (Finland) en Granarolo (Noord-Italië) – stegen het minst met respectievelijk 5,6 en 12%. Aan de andere kant van het spectrum steeg de melkprijs van het Duitse DMK over dezelfde periode met bijna 70%. Het Nederlandse FrieslandCampina (54,7%) en het Duitse Muller (51,2%) stegen met meer dan de helft. De Milcobel-melkprijs steeg tussen beide septembermaanden met 38,2%.

Volgens zuivelverwerkersorganisatie ZuivelNL is de zuivelmarkt sinds eind september over de gehele linie onder druk komen te staan, met prijsdalingen voor boter, volle- en mageremelkpoeder.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken