Behandel graan voor meer opbrengst

De proeven bladbehandeling en aarziektebestrijding in wintertarwe gingen door in Helkijn.
De proeven bladbehandeling en aarziektebestrijding in wintertarwe gingen door in Helkijn.

Inagro organiseerde de veldproeven samen met Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). De proeven voor bladbehandeling en aarziektebestrijding in wintertarwe lagen in Helkijn, terwijl de bladbehandelingenproef in wintergerst doorging in Zuienkerke. De stikstofbemestingsproeven lagen dan weer in Koksijde en Zwevegem.

Bladbehandelingen

Wintertarwe

In de ziektebestrijdingsproef met bladbehandeling werden middelen vergeleken in het stadium ‘voorlaatste blad’, op 5 mei. Hieruit bleek dat de volledig onbehandelde percelen het het slechtst doen, met een opbrengst van 9.806 kg/ha. In de percelen met enkel een aarbehandeling (Acanto 0,8L + Prosarao 1L) bekwam men al een directe meeropbrengst van 1.136 kg/ha om aan een opbrengst van 10.942 kg/ha te komen.

In de andere objecten werd een aarbehandeling gecombineerd met bladbehandelingen. Gemiddeld over al deze objecten werd een opbrengst bekomen van 11.819 kg/ha, wat zo’n 2.013 kg/ha meer is ten opzichte van het onbehandeld object.

Het gaat over volgende 10 behandelingen, waarvan één met epoxiconazool (Palazo 1,6L), vijf behandelingen met epoxiconazool en chloorthalonil (Palazo 1,6L+ Bravo 1L, Tifrex 0,8L + Panax 2,4L, Granovo 1,7L + Bravo 1L, Osiris 2L + Bravo 1L, Diamant 1,5L + Bravo 1L), twee behandelingen met prothioconazool (Kestrel 1,25 L, Kestrel 1,25 L + Bravo 1L), één behandeling die metconazool, tebuconazool en chloorthalonil combineert (Sirena 1L + Panax 2,4L) en één behandeling die cyproconazool, propiconazool en chloorthalonil combineert (Cherokee 2L).

In het algemeen waren er niet veel verschillen tussen de behandelingen, variërend van 11.658 kg/ha (Palazo 1,6L) en 12.022 kg/ha (Osiris 2L + Bravo 1L). Bravo 1L gaf wel een meerwaarde aan Palazo 1,6L van 275 kg/ha, maar ook aan Kestrel met 89 kg/ha.

Wintergerst

In het onbehandeld object werd een opbrengst bekomen van 9.921 kg/ha. Een behandeling in het laatste blad met Evora Xpro 1L gaf een meeropbrengst van 2.209 kg/ha. In de andere zes objecten werd een behandeling gedaan in eerste knoop met Stereo 2L tegen dwergroest gecombineerd met een laatste bladbehandeling. Voor de bladbehandelingen werden zes middelen met carboxamiden vergeleken: drie behandelingen op basis van fluxapyroxad (Adexar 1,25L + Bravo 1L, Ceriax 1,5L, Ceriax 1,5L + Bravo 1L), twee behandelingen op basis van bixafen (Evora Xpro 1L, Evora Xpro 1L + Bravo 1L) en één behandeling met isopyrazam (Bontima 2L + Bravo 1L)

Gemiddeld verkreeg men een opbrengst van 12.777 kg/ha, wat 2.856 kg/ha meer is ten opzichte van het onbehandeld object. Net als vorig jaar kenden de objecten met chloorthalonil hogere opbrengsten en stonden de gewassen groener.

Aarziektebestrijding

In wintertarwe werd ook een aarziektebestrijdingsproef opgezet. In het onbehandeld object werd een opbrengst bekomen van 9.849 kg/ha. Wordt enkel een bladbehandeling (Kestrel 1,25 L aan voorlaatste blad) uitgevoerd dan kreeg men een 1.080 kg/ha meeropbrengst. Wordt enkel een aarbehandeling (Adexar 1,5L) uitgevoerd, dan bedroeg die meeropbrengst 1.307 kg/ha. Ook hier werd in de andere objecten een aarbehandeling toegepast na een bladbehandeling met Kestrel 1,25 L aan voorlaatste blad. Gemiddeld over al deze objecten werd een opbrengst bekomen van 11.680 kg/ha, zo’n 1.831 kg/ha meer ten opzichte van het onbehandeld object.

In de proef liggen zes behandelingen met carboxamiden aan: drie behandelingen op basis van fluxapyroxad (Adexar 1,5L, Librax 1,5L, Ceriax 1,75L), twee behandelingen op basis van bixafen (Aviator Xpro 1,25L, Aviator Xpro 1,25L + Bravo 1L) en één behandeling met isopyrazam (Seguris 0,8L + Prosaro 0,8L). In deze proef zorgde Bravo 1L voor een meeropbrengst voor Aviator Xpro 1,25L van 687 kg/ha. Het is afwachten bij meer proeven of die meerwaarde wordt bevestigd. In het algemeen waren er niet veel verschillen tussen de behandelingen, variërend van 11.487 kg/ha (Aviator Xpro 1,25L) en 12.147 kg/ha (Aviator Xpro 1,25L + Bravo 1L).

Stikstofbemesting

In een stikstofbemestingsproef in wintertarwe bekeek men bemesting in drie en twee fracties, de manier van toediening (vast en vloeibaar), het toedienen van de bladmeststof Powergreen en spuiwater.

Dit jaar was de opbrengst bij het toedienen van twee fracties (172 E N = 80 op half maart + 92 in de laatste week van april) 4,2 % lager in vergelijking met het geven van drie fracties (172 E N = 60 op half maart +22 op half april +90 op half mei). Vorig jaar scoorde het toedienen van twee fracties 2,3 % lager. In 2014 en 2015 was er geen verschil. De verschillen tussen de jaren hebben ondermeer te maken met het weers. In de proef bij het vergelijken van vast en vloeibaar merkt men een lagere opbrengst bij vloeibaar, te wijten aan de vervluchtiging door het warme weer in het voorjaar.

Uit de proef met Powergreen, een ureumstikstof met zwavel en magnesium, bleek dat de meststof aan 60L, in stadium ‘aar uit’, 5,3 % meer bijdroeg aan de opbrengst bij een vloeibare bemesting in twee fracties. Ten opzichte van drie fracties (1e en 2e fractie vloeibaar en 3e fractie ammoniumnitraat), gaf extra Powergreen aan 40L in stadium ‘aar uit’ een meeropbrengst van 2,2 %.

In de proef met spuiwater dit jaar bleek dat door de droogte vervluchtiging optrad: het object met spuiwater (1e fractie spuiwater en 2e en 3e fractie ammoniumnitraat) deed het minder goed dan de drie fracties ammoniumnitraat. Vorig jaar scoorde het object met spuiwater echter 2,3 % hoger. In 2016 bleek ook dat drie fracties spuiwater niet aangeraden is door de te hoge zwavelinhoud.

M.V.

Meest recent

Meest recent