Startpagina Veeteelt

AMCRA krijgt extra geld uit Sanitair Fonds voor strijd tegen antibioticaresistentie

Vorige week hebben de voorzitters van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Tom Auwers, en van het kenniscentrum voor antibioticagebruik en -resistentie bij dieren (AMCRA), Jeroen Dewulf, een conventie ondertekend die jaarlijks voor een periode van vier jaar € 800.000 ter beschikking stelt van het AMCRA voor de strijd tegen antibioticaresistentie in de veehouderij.

Leestijd : 2 min

Dit bedrag wordt voorzien vanuit het Begrotingsfonds voor de Gezondheid en de Kwaliteit van de Dieren en de Dierlijke Producten. Het is beter gekend als het Sanitair Fonds en wordt gespijsd door jaarlijkse bijdragen van alle Belgische veehouders. AMCRA zal de financiering gebruiken om bijkomende gegevens over antibioticagebruik in de veehouderij te verzamelen en te analyseren om veehouders en dierenartsen te benchmarken en te sensibiliseren naar minder gebruik. Deze acties zijn complementair aan de datacollectie en –analyse die door de Overheid plaatsvindt in het kader van het Sanitel-Med systeem.

Concrete doelstellingen

Alle sectorale partners en de federale overheid zijn het eens dat het gebruik van antibiotica in de dierlijke sector moet dalen. Daartoe hebben ze concrete strategische doelstellingen in een convenant in 2016 onderschreven: een daling met 50% van het totale gebruik van antibiotica en een daling met 75% van het gebruik van de zogenaamde ‘kritische’ antibiotica tegen 2020 en een daling met 50% van het gebruik van met antibiotica gemedicineerde voeders tegen het einde van 2017.

Andere diersoorten

Het registreren van het antibioticagebruik door de individuele veehouders en dierenartsen en voor de verschillende diersoorten is cruciaal om de strategische doelstellingen te verwezenlijken. De federale overheid investeerde reeds in de ontwikkeling van een nationaal datacollectiesysteem, SANITEL-MED, voor de prioritaire diersoorten: vleeskalveren, leg- en braadkippen en varkens. Met de financiering van het Sanitair Fonds zal AMCRA eveneens gegevens over het antibioticagebruik verzamelen en analyseren voor de andere landbouwhuisdieren. Het zal hiervoor beroep doen op datacollectiesystemen die reeds door de sector werden ontwikkeld. Het doel is om alle veehouders en dierenartsen te benchmarken en aan te sporen tot een rationeel en duurzaam antibioticagebruik.

Het is de sector menens

AMCRA-voorzitter Jeroen Dewulf stelt: “Er zijn ondertussen al verschillende initiatieven genomen naar een rationeel antibioticagebruik in de veehouderij en die werpen hun vruchten af. Er is een duidelijke daling van het totale gebruik van antibiotica bij dieren met 20% en van de kritisch belangrijke antibiotica met 56% t.o.v. referentie jaar 2011. De € 800.000 die de veehouderij via het Sanitair Fonds ter beschikking stelt om mee een verdere daling te realiseren, tonen dat het voor de sector menens is om de reductiedoelstellingen te realiseren. Het is ook een erkenning voor AMCRA als centrale pijler om antibioticagebruik en resistentie in de diergeneeskunde aan te pakken. We zullen samen met alle partners onze strijd verder zetten.”

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken