Startpagina Aardappelen

Wereldwijde maïsoogst groter ingeschat

De prijs van maïs kreeg recent een kleine duw naar beneden te verwerken. Het Amerikaanse landbouwministerie schat in haar laatste ramingen de maïsoogst groter in dan voorheen, waardoor de wereldwijde reserve van het graan nog verder toeneemt. Voor tarwe zijn de ramingen neutraal.

Leestijd : 3 min

H et Amerikaans landbouwministerie (USDA) heeft haar verwachting voor de maïs- en sojaoogst naar boven bijgesteld, terwijl de tarweoogst precies even groot als vorige maand wordt ingeschat. Onder aan de streep blijft de conclusie hetzelfde: de eindvoorraden van graan en oliezaden pakken groot uit en dat betekent weinig hoop op snel oplopende prijzen.

De maandelijkse ramingen van de USDA zijn wereldwijd zeer invloedrijk en hebben vaak direct impact op de markt. Deze maand brengen de cijferoverzichten weinig vuurwerk. De belangrijkste aanpassing betreft mais: de wereldwijde productie in het seizoen 2017/2018 wordt met ruim 5 miljoen ton verhoogd, wat in lijn is met een eerdere raming van de eveneens invloedrijk International Grains Council (IGC) in oktober.

De oorzaak van de verhoging ligt in een recordhoge hectareopbrengst in de VS. In de VS stevent men nu af op een productie van 370 miljoen ton en een eindvoorraad die in 30 jaar niet zo groot was. De grote eindvoorraad drukt op de prijzen, want afnemers weten dat ook bij een misoogst de voorraad nog voldoende strekt.

Wereldwijd is het beeld anders. Omdat in Zuidoost-Azië en het Zwarte Zeegebied de productie tegenvalt en de consumptie wereldwijd ook toeneemt, groeit de wereldwijde eindvoorraad met bijna 3 miljoen ton. De eindvoorraad is met 203 miljoen ton kleiner dan in 2016/2017 (226 miljoen ton) en 2015/2016 (214 miljoen ton). De voorraad blijft relatief groot en dit leidt op de termijnmarkt in Chicago tot lagere noteringen.

Prijseffect

Het eerstvolgende contract leverde net na de bekendmaking van de ramingen naar een dieptepunt van omgerekend 107 euro per ton. De prijsdalingen bleven beperkt omdat de Amerikaanse oogst achterloopt bij andere jaren. Hierdoor bestaat een reëel risico dat de gemiddelde hectareopbrengsten nog wat zullen dalen, schrijft Rabobank in een analyse. Mais wordt in de VS bovendien voor ongeveer een derde gebruikt voor de vervaardiging van bio-ethanol. Omdat de olieprijs de laatste weken stijgt, is de vraag naar bio-ethanol toegenomen.

Het rapport van de USDA is wat tarwe betreft vrij neutraal. Rusland lijkt wat meer te gaan oogsten dan verwacht. De wereldvoorraad tarwe is dit seizoen wat minder gegroeid dan verwacht maar zal nog altijd op een recordvolume van 268 miljoen ton neerkomen. Rabobank vindt de exportverwachtingen van de EU optimistisch en wijst er daarbij op dat tot nu toe 26 procent minder exportlicenties voor zachte tarwe zijn verstrekt dan een jaar eerder, terwijl de VS juist 4 procent meer heeft uitgevoerd.

Linksom of rechtsom zullen bijstellingen van de USDA of andere instanties volgens Rabobank weinig impact hebben op de tarwemarkt. Ondanks de ruime beschikbaarheid van tarwe ligt de prijs van tarwe dit jaar voor op een jaar eerder. In Rouen bijvoorbeeld wordt 3 procent hoger genoteerd.

De USDA komt wat sojabonen betreft op een wat grotere beschikbaarheid dan een maand eerder. Het verbruik is nog altijd 4 miljoen kleiner dan de oogst. Daarom komt de eindvoorraad neer op een record van 98 miljoen ton. Een recordgrote oogst betekent druk op de prijzen maar bij soja moet worden opgemerkt dat de sojaconsumptie in vooral Azië ook jaarlijks stevig groeit.

Hierdoor is de voorraad nog weliswaar zeer groot, maar teruggerekend naar weken consumptie vergelijkbaar met vorig jaar.

J.C.B

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken