Startpagina Vleesvee

IBR-dragers op uw bedrijf? Wat doet u ermee?

Runderen waarvan is aangetoond dat ze drager zijn van het IBR-virus krijgen vanaf eind november het statuut van ‘IBR-drager’ toegekend. Hebt u op uw I2-beslag nog één of meerdere IBR-dragers?

Leestijd : 2 min

Zorg dan dat deze runderen goed gevaccineerd worden en dat u ze apart van uw IBR negatieve dieren huisvest. Voor doorgroei naar een IBR-vrij statuut, verwijdert u deze best zo snel mogelijk van het bedrijf richting slachthuis of een bedrijf met I2-afmeststatuut. Vanaf januari 2018 mogen deze dieren immers niet meer in de reguliere handel.

Welke runderen krijgen het statuut IBR-drager?

Runderen die sinds 1 januari 2017 minstens eenmaal positief getest hebben voor de IBR gE-antistoffentest, verwerven binnenkort officieel het statuut van IBR-drager. Omdat een IBR-drager levenslang besmet blijft met het virus, is dit statuut levenslang van toepassing. Dit betekent dat het dier, zelfs wanneer het er gezond uitziet, op bepaalde stressmomenten het virus kan uitscheiden in de omgeving. Zo vormt het levenslang een risico voor andere runderen.

Zijn er ook op mijn bedrijf IBR-dragers?

Wanneer er op uw bedrijf dieren zijn die het statuut van IBR-drager krijgen toegekend, dan ontvangt u, net als uw bedrijfsdierenarts, hierover een brief of e-mail. Vanaf eind november kunt u ook in Veeportaal opzoeken welke dieren het statuut van IBR-drager hebben of dit via sms opvragen.

Beperkingen voor drager en gevolgen voor beslag?

Vanaf 1 januari 2018 mogen IBR-dragers niet meer in de handel gebracht worden, tenzij ze rechtstreeks naar het slachthuis gaan of naar een bedrijf met het I2-afmeststatuut.

Op bedrijven met een I2-statuut is correcte vaccinatie cruciaal om de kans op uitscheiding van het virus te verkleinen en uw veestapel te beschermen tegen infectie. Om de kans op besmetting via de IBR-dragers uit te sluiten, adviseren we om deze dieren nu al af te voeren. Alleen op die manier kan ook uw bedrijf doorgroeien naar een IBR-vrij statuut.

Op I3- en I4-bedrijven mogen sowieso geen IBR-dragers meer aanwezig zijn, zoniet wordt het vrije statuut opgeschort.

Contactgegevens

Met uw vragen kunt u terecht bij uw bedrijfsdierenarts of bij de DGZ-Helpdesk op tel. 078/05.05.23 of e-mail helpdesk@dgz.be.

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken