Startpagina Melkvee

FrieslandCampina nog niet van Chinese kopzorgen af

FrieslandCampina’s Chinese joint-venture Friesland Huishan lijkt in iets rustiger vaarwater te komen, maar is nog niet in veilige haven. Voor de Nederlandse zuivelaar staan miljoenen op het spel.

Leestijd : 2 min

De noodlijdende partner van FrieslandCampina in de joint-venture, China Huishan Dairy, lijkt met de meeste van haar schuldeisers tot een akkoord over schuldsanering te komen. FrieslandCampina zit voor miljoenen in het bedrijf en de vraag is wat een overeenkomst voor de waarde van het belang in de Chinese onderneming betekent.

Het Nederlandse FrieslandCampina behoort met bijvoorbeeld Milcobel, Danone en Arla tot de grotere melkophalers van Vlaanderen. Het bedrijf koos in 2014 onder topman Cees ‘t Hart, inmiddels de grote man van bierbrouwer Carlsberg, voor een Chinees avontuur. Om meer markttoegang op de snel groeiende en lucratieve zuivelmarkt van China te krijgen, stapte het bedrijf in een joint-venture met China Huishan. Hoewel de partners beide 50 procent van de joint-venture hebben, benadrukt FrieslandCampina de volledige leiding te hebben.

In de jaren erna volgden (nieuwe) avonturen in onder meer Vietnam, de Filipijnen en Pakistan. Het zijn markten die nog niet helemaal ingenomen zijn; dus waar multinationals met wereldwijde vertakkingen als Danone, Nestlé of de Japanse en Amerikaanse zuivelaars actief zijn.

China Huishan behoort tot de grootste melkveeconcerns van China. Wat ze anders maakt dan de meeste zuivelconcerns in China: controle over de voer- en melklevering. De joint-venture met FrieslandCampina maakt vooral babyvoeding onder de naam Dutch Lady en krijgt haar melk goeddeels van China Huishan. De joint-venture maakt ook koffiemelk en thee. Het bedrijf werkt vanuit Shenyang in de Noordoostelijke provincie Liaoning. De investering bedroeg in 2014 90 miljoen in de joint-venture en 30 miljoen in aandelen in China Dairy.

De joint-venture loopt volgens FrieslandCampina nog altijd maar de partner in de joint-venture stond de laatste maanden op omvallen. Dat komt door een omvangrijk boekhoudschandaal dat aan het licht werd gebracht door een Amerikaanse durfinvesteerder. Het bedrijf kocht volgens de Amerikanen onder meer op grote schaal alfalfa op als veevoer, terwijl het op papier zelf in de totale voervoorziening voorzag.

Eerder al schreef FrieslandCampina miljoenen euro af op een belang in China Huishan. Het is vooralsnog een papieren verlies en FrieslandCampina wil niet ingaan op de totale risico’s. China Huishan leek helemaal om te vallen maar heeft nu volgens persbureau Reuters een voorwaardelijk uitstel van betaling aangevraagd. China Huishan Dairy zou een netto schuld hebben van 10,5 miljard yuan, wat bij de huidige wisselkoers neerkomt op 1,3 miljard euro. In september vorig jaar rapporteerde de organisatie een nog wat groter bedrag maar dan voor de netto bezittingen.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken