Startpagina Agribex

Minister Schauvliege bezoekt Agribex

Op dag drie van Agribex maakte Vlaams minister voor Landbouw Joke Schauvliege haar opwachting. Ze bezocht in het gezelschap van Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert verschillende standen.

Leestijd : 3 min

Veiligheid boven alles, moet de minister hebben gedacht, want het gezelschap hield als eerste halt bij Prevent Agri. Daar liet minister Schauvliege zich alles vertellen over mestgassen en betonrot. De mestgasbrochure die Prevent Agri en Fedagrim blijven verspreiden mocht op ministriële goedkeuring rekenen: “Goed dat die informatie terechtkomt bij de mensen die ermee in aanraking komen, want er gebeuren nog steeds teveel ongevallen.”

De problematiek van de zwerfstromen, die kunnen zorgen voor onaangename schokken bij koeien in de melkput, kon ook op de belangstelling van de minister rekenen. In het algemeen vond ze de aanpak van de thema’s zeer concreet, herkenbaar, en direct van toepassing op het landbouwbedrijf. “Hier hebben de mensen iets aan”, klonk het. Prevant Agri vindt u aan de ingang van hal 3, op het thema-eiland Feed the Future, stand 3401B.

Vervolgens trok de karavaan naar de stand van Fairebel, de coöperatie van melkproducenten én -consumenten. Minister Schauvliege proefde er van de Fairebel-kazen, en ging in gesprek met Hendrik Van den Haute. Die vertelde dat nu ook Aldi - niet gewoon een supermarkt, maar een hard discounter, altijd op zoek naar de laagste prijs - hun volle melk verdeelt aan een eerlijke prijs voor de boer.

Hij bracht onder de aandacht dat leden-melkveehouders die aansluiten bij Fairebel in Wallonië op een tegemoetkoming van de overheid kunnen rekenen. “Dat maakt de stap kleiner, waardoor er in verhouding meer Waalse melkveehouders zijn aangesloten”, merkte Van den Haute op. De minister antwoordde daarop dat het systeem in Vlaanderen nu eenmaal anders werkt. Van den Haute kon zich troosten met de wetenschap dat de koffiemelkjes op het kabinet van de minister afkomstig zijn van Fairebel. Deze stand vindt u ook in hal 3, plaats 3313.

Daarna wachtte Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) een bezoekje. U vindt hen eveneens in hal 3, op stand 3112. Over de uitslag van de bioveiligheidsaward leest u meer in de volgende editie van Landbouwleven, en op de website. Deze winnaars waren alvast erg tevreden.

Op de stand van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) (hal 5, 5309) schudde minister Schauvliege de hand van voorzitter Hendrik Van Damme. die speldde haar en Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert onverwijld een pin met ‘Boer (M/V) zoekt respect’ erop, waarrond de nieuwe campagne van ABS draait. Van Damme maande de minister aan ervoor te zorgen dat de Vlaamse landbouwers in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) de nodige speelruimte krijgen.

Op haar beurt bevestigde minister Schauvliege dat het op een beurs als Agribex belangrijk is om mensen de Vlaamse landbouw te leren kennen. Colpaert feliciteerde ABS met hun aanpak. “’t Valt op”, voegde de minister daar aan toe.

Verder testte de minister enthousiast de tractorsimulator op de stand van New Holland (hal 6, stand 6200), en luisterde ze met aandacht naar Greet Riebbels van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek op het thema-eiland ‘Smart Farming’ (hoofdfoto). Die ging uitvoerig in op het ‘Jaar van de Data’, dat de minister lanceerde. Meer details verschijnen later in de krant, en op onze website.

D.C.

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken