Startpagina Pluimvee

Groen licht van Europese Commissie voor schadevergoeding bij fipronil-crisis

Vandaag zette de Europese commissie het licht op groen voor de steunmaatregelen voor pluimveehouders die vorige zomer door de fipronilcrisis getroffen werden. Dit is uitermate goed nieuws voor de pluimveehouders, die deze steun meer dan hard nodig hebben.

Leestijd : 2 min

De afgelopen maanden werd er door Boerenbond hard gewerkt aan een schadeloosstelling voor de getroffen bedrijven. Zowel op het federale als op het Vlaamse vlak werden ondersteuningsmaatregelen beslist, die ervoor moeten zorgen dat de getroffen bedrijven de crisis kunnen overleven.

De steunmaatregelen werden begin vorige maand bij de Europese Commissie aangemeld. De Europese Commissie had vanaf toen 2 maanden tijd om het dossier te beoordelen. Vandaag bereikt ons het bericht dat de regelgeving de Europese toets goed doorstaan heeft. De Europese Commissie erkent dat de fipronilcrisis een ‘uitzonderlijke gebeurtenis’ is en maakt dus geen bezwaar tegen de steunmaatregelen die de federale regering uitgewerkt heeft. Het licht wordt met andere woorden op groen gezet voor de uitbetaling van het maatregelenpakket.

Dat betekent dat de weg nu vrijgemaakt is voor de schadeloosstelling van de getroffen bedrijven. De komende dagen zal de praktische uitwerking van de aanmelding van de schade verder gefinaliseerd worden en zullen de bedrijven hun schadedossier snel kunnen indienen. De dienst FOD Budget en Beheerscomité maakt zich klaar om begin januari 2018 de eerste dossiers te kunnen behandelen.

“Wij zijn uitermate tevreden met dit nieuws”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “Deze beslissing betekent immers dat de getroffen bedrijven nu met een gerust hart kunnen uitkijken naar de toekomst.”

Boerenbond

Lees ook in Pluimvee

Nieuwe regels voor loopvogels definitief goedgekeurd

Pluimvee De Vlaamse regering wijzigt, na advies van de Raad van State, definitief haar besluit over het welzijn van loopvogels gehouden voor landbouwdoeleinden. Zo wordt de huidige Vlaamse regelgeving in overeenstemming gebracht met de aanbeveling van de Raad van Europa over het welzijn van loopvogels (struisvogels, emoes en nandoes).
Meer artikelen bekijken