Startpagina Bedrijfsnieuws

Manitou brengt knikverreiker uit

Op Agritechnica stelde de Franse machineproducent Manitou een nieuwkomer in het New Ag-gamma voor: MLT 730 115 V (CP). Daarnaast onthulde het bedrijf haar nieuwe knikverreiker, de MLA T 533 145 V+, die nauw bij het landbouwgamma aansluit, maar zijn eigen bijzonderheden heeft.

Leestijd : 4 min

Ongeveer een jaar geleden herlanceerde Manitou haar gamma landbouwverreikers onder de noemer ‘MLT New Ag ’. Wat onderscheidt de machines in dat gamma? “In de landbouw hechten mensen meer belang aan comfort dan in de bouw. Bovendien moet het er sneller vooruit gaan. Landbouwers vragen dan ook meer capaciteit”, verklaart Wim Roose, Global Product Line Manager bij Manitou.

De machinefabrikant stelde onlangs op Agritechnica een nieuwe verreiker voor, MLT 730 115 V (CP), die met dezelfde afmetingen bijna een meter hoger kan heffen dan de bestaande MLT 630 105 V (CP). Verder toonde het bedrijf ook een knikverreiker, MLA T 533 145 V+, die met zijn cabine in het midden vertrouwd aanvoelt voor knikladeradepten.

Van bouw naar landbouw

Marcel Braud bedacht in 1958 de eerste verreiker voor de bouwsector. Zijn vrouw kwam op de proppen met de naam ‘Manitou’, wat staat voor ‘manier tout’ of ‘alles hanteren’. Het duurde nog decennia voor landbouwers de machine oppikten. “Franse landbouwers wilden hun stro op een handige manier hoog kunnen stapelen. Met trekker en voorlader kwamen ze er niet. Zij hebben zich dan een verreiker uit de bouw aangeschaft”, vertelt Roose.

In 1989 zette Manitou dan de eerste landbouwverreiker van de MLT-serie in de markt. De ‘M’ staat voor Manitou, de ‘L’ voor lader en de ‘T’ voor telescopisch. Onder de noemer MLT New Ag werd het hele gamma vorig jaar in november herzien.

Landbouwverreiker

Het bedrijf presenteerde een nieuwe toevoeging aan het toch al uitgebreide gamma tijdens Agritechnica vorige maand. “De MLT 730 115 V is een antwoord op de vraag naar compacte machines met een grote hefhoogte”, stelt Stephen Baetens, landbouwspecialist bij het bedrijf. Het is inderdaad een prestatie dat de machine met dezelfde hoogte en breedte als de MLT 630 105 V toch bijna een meter hoger kan reiken.

De extra compacte uitvoering, aangeduid met de letters CP, is nog zo’n 15 cm lager dan de gewone. De cabine heeft hetzelfde volume, maar is lager ingebouwd in het chassis. “Dat op zich scheelt al een 15-tal cm. Dat maakt hem geschikt voor pluimveehouders, die een beperkte doorrijhoogte én een grote hefhoogte nodig hebben. Ten slotte kunnen we met de banden ook nog wat doen om rond die 2 m te eindigen.”

Net als de andere modellen in de New Ag -serie beschikt dit model over de Easy step -instap. “Daarvoor koopt een landbouwer vandaag een nieuwe Manitou: je kan voorwaarts uitstappen, je doet je scheenbeen geen pijn... Ongelooflijk dat het zo lang geduurd heeft voor iemand daar iets voor heeft uitgevonden”, merkt Baetens op. Manitou toont zich ook trots op de goede zichtbaarheid die hun gepatenteerde beschermrooster bovenaan de cabine mogelijk maakt.

Deutz vanbinnen

Verder vind je ook de joystick en het dashboard met Double Switch Buttons terug die de serie kenmerken. De machine is uitgerust met M-Varioshift-transmissie, schakelbaar onder belasting, via de joystick.

Ten slotte is ook de inching -functie standaard. Door het gas- en rempedaal samen te gebruiken kan je tot op de cm nauwkeurig rijden terwijl je een hoog toerental aanhoud. Deze functie wordt gestuurd vanuit de transmissie, zonder de rem te overbelasten. "Voor nauwkeurig werken tijdens voederstrooien of borstelen, is dit een mooie toepassing", verzekert Baetens

Het model is voorzien van een Deutz TCD 3.6 motor. “Die is ‘Tier 4 final’, dus nog niet ‘Tier 5 ready’, maar op het moment dat het moet zal het ook zo zijn”, verdedigt Baetens deze keuze. Hij wijst erop dat de motor meer vermogen heeft dan de MLT 630, die zo’n meter minder hoog kan heffen.

Een kniklader die hoger reikt

Voor landbouwers die minder gebonden zijn aan de doorrijhoogte, en gewoon zijn aan het besturen van tractoren en knikladers, is de MLA T 533 145 V+ knikverreiker een te overwegen optie. “Je kan via beide zijden instappen. De cabine in het midden zorgt voor een betere zichtbaarheid, en geeft een groter gevoel van wendbaarheid”, verklaart Roose.

“Heel dikwijls ervaren mensen met een kleine kniklader dat ze behoefte hebben aan meer reikwijdte”, vervolgt hij. Baetens is dezelfde mening toegedaan: “Iedereen die knikladers heeft, wil enkel groter gaan. Er is een nood aan grote knikladers.” Dit model heft tot maximum 5,20 m hoog. De lasten mogen niet meer dan 3.300 kg wegen.

Als een sneltrein

Ook deze machine is uitgerust met een motor van Deutz (TCD 4.1 L4), en dat is niet toevallig. “In de landbouwverreikers proberen we zoveel mogelijk Deutz-motoren in te bouwen”, licht Baetens toe. De V+ in de naam van het model staat voor een M-Vario Plus-transmissie. “Zo noemen we dit systeem van Continu Variabele Transmissie (CVT), een transmissie zonder versnellingen. Motortoerental en rijsnelheid zijn van elkaar losgekoppeld”, legt Baetens uit.

“Dezelfde opbouw hadden we ook al in de MLA T 960 (maximale hefhoogte 9 m, en maximale hefcapaciteit 6.000 kg), en daar hebben we veel uit geleerd. Van 6 ton naar 3,3 ton met hetzelfde materiaal? Ik verzeker u, ik heb ermee gereden, dat rijdt als een sneltrein”, grijnst Baetens.

Extra’s, extra’s

De landbouwmachines van Manitou komen in drie verschillende afwerkingspakketten. Het klassieke pakket - classic - brengt weinig meer dan de basis, terwijl u in de premium-uitvoering toch kan rekenen op regenerative hydraulics. Dat systeem houdt de olie binnenin de hefcilinder. Op die manier zakt de cilinder door de zwaartekracht. Dit spaart olie en motorvermogen uit. Tegelijk gaat de beweging sneller, doch gecontroleerd, wat de productiviteit ten goede komt.

In het elite-pakket valt intelligent hydraulics op. “Dat zal in de toekomst verder en verder gaan”, voorspelt Roose. Via een simpele druk op een knop op het dashboard schud de bak zichzelf uit, of ga je terug naar een eerder vastgelegde positie. Zulke trucs versnellen het werk aanzienlijk.

D.C.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken