Startpagina Mechanisatie

Digitaal boeren in de toekomst

Landbouwleven was tijdens de voorbije Agritechnicalandbouwbeurs in de gelegenheid om Richard Markwell te aanhoren. Hij is de voorzitter van CEMA, de vereniging van de Europese landbouwmachineproducenten. We hadden het met hem over de huidige situatie op de Europese landbouwmachinemarkt én over de toekomst met ‘digitaal boeren’.

Leestijd : 3 min

Ten opzichte van een jaar geleden is de zakelijke stemming wat betreft de handel in landbouwmachines consistent verbeterd. Cema’s maandelijkse barometer piekte in november, al is dit niet in alle sectoren en regio’s het geval.

Positieve kentering

Volgens Richard Markwell kan de positieve kentering van een jaar geleden verklaard worden door o.a. naar de melkprijzen te kijken. Sinds de herfst vorig jaar is er hier een positieve prijsontwikkeling geweest. Wereldwijd is de vraag naar zuivelproducten gestegen. Het resultaat hiervan, en dit werd een jaar geleden nog niet verwacht, is dat er een grotere vraag was naar hooibouwmateriaal. Seizoen 2017-2018 kent momenteel een toename van 3% in verkoop van hooibouwmateriaal.

Als Richard Markwell naar de diverse machinemarkten in Europa kijkt, ziet hij positieve signalen in de Italiaanse en Engelse markt. Wat export betreft, zijn Rusland en Oekraïne vragende partij. De vraag is zelfs groter dan de machine-industrie eerst verwachtte.

Niet overal goed

De algemene stemming is goed en er zijn recent positieve ontwikkelingen geweest. Het goede nieuws geldt echter niet voor alle machinesegmenten of marktregio’s. Wat machines betreft, is men toch bezorgd over de tractoren. Hier is de verkoopsstemming duidelijk minder euforisch.

Wat opvalt, is dat de Franse markt sterk achterblijft voor de verkoop van tractoren. Sommigen halen politieke redenen aan zoals de ‘wet Macron’. Dit investeringsplan zou de markt van de laatste jaren verstoord hebben, waardoor aankopen van tractoren eerder gebeurd zijn en bijgevolg niet meer dit jaar.

Als we naar 2018 kijken, blijft de stemming niettemin algemeen positief, zelfs voor de meest uitdagende markten zoals Frankrijk, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Duitsland. Ondanks dat de handelsbarometer van Cema piekte in november, raadt Richard Markwell aan om 2018 met een gezonde dosis oplettendheid te benaderen omdat de dynamiek van de markt kan veranderen.

Landbouw 4.0

Niet alleen markten evolueren, ook de technologie, aldus de Cema-voorzitter. Als de Europese federatie van machinebouwers naar de toekomst kijkt, ziet zij vooral een visie van ‘digitaal boeren’, ook wel landbouw 4.0 genoemd. Dit is een technologische revolutie die gaande is en zeker geen science fiction is, maar een absoluut wetenschappelijk feit.

Richard Markwell onderbouwde zijn uitspraken met te verwijzen naar de gouden en zilveren medaillewinnaars van Agritechnica 2017. Dit is een impressionante lijst die handelt over automatisatie, verbonden machines en digitalisering. Kort gesteld: het gaat allemaal over Landbouw 4.0.

Landbouw 4.0 is een opportuniteit voor iedereen in de landbouw en een sleutel in de uitdaging om meer voedsel op minder land te produceren, met minder inputmiddelen, op een duurzame wijze en bij betaalbare prijzen.

De visie van Cema is glashelder: zij geloven er sterk in dat Europa wereldleider kan worden in digitale landbouw. “Om dit te bereiken zal iedereen in de landbouwwereld moeten samenwerken”, stelt Markwell. Daarom organiseerde Cema in oktober in Brussel een grote conferentie om een Europese concensus te verkrijgen over hoe snel en succesvol een digitale transformatie in de Europese landbouw kan verkregen worden. Hiervoor werd er ook proactief gezocht naar ondersteuning van de visie door de Europese commissie en het Europese parlement.

Agri-Tech 2030

Als deel van dit evenement werd er een toekomstvisie voor de landbouwindustrie uitgeschreven, genaamd ‘Agri-Tech 2030’. De bedoeling hiervan is om aan de wetgever een plan van aanpak te bieden met de boodschap ‘deel de visie, deel de verantwoordelijkheid’.

Agri-Tech 2030 heeft drie kerndoelen. Een eerste is om de Europese landbouwmachine-industrie voor een maximum te laten bijdragen aan een hoogproductieve, competitieve en duurzame landbouwproductie met hoge veiligheidsstandaarden. Een tweede kernpunt is om de Europese landbouw naar het voorfront te brengen van digitale en precisielandbouw. Het derde kerndoel is om de Europese landbouwmachine-industrie tot een vooruitstrevende technologische leider te maken.

T.D.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken