Startpagina Agribex

Smart Farming in de kijker op Agribex

2018 wordt het jaar van de data in de landbouw. Agribex besteedde daarom de nodige aandacht aan hoe de landbouwer precisielandbouw kan toepassen in zijn bedrijfsvoering. Er werd een thema-eiland opgericht en ook het Departement Landbouw en Visserij en het ILVO focusten op de technologie.

Leestijd : 3 min

De aandacht voor precisielandbouw en digital farming was op Agribex 2017 verdeeld over de verschillende hallen. Hal 5 stond hieromtrent bijzonder in de kijker. Er stond niet alleen, net als vorige editie, een thema-eiland Smart Farming opgesteld, ook het ILVO en het Departement Landbouw en Visserij sloegen de handen in elkaar voor een beursstand rond precisielandbouw. Op 8 december organiseerden ze zelfs een studiedag ‘Data in de landbouwketen: what’s in it for me?’, waarbij de belangstelling duidelijk groot was.

Er was dus veel te doen rond Smart Farming, wat een reden was voor onze minister van Landbouw Joke Schauvliege om de standen te bezoeken.

Thema-eiland Smart Farming

Tijdens de vorige editie, twee jaar geleden, werd ook reeds een thema-eiland Smart Farming opgesteld. Dit jaar is de invulling echter anders. In 2015 lag de focus van het thema-eiland op de sensoren zelf, terwijl de bezoeker zich dit jaar kon informeren wat die sensoren kunnen meten.

De opzet is dat gekeken wordt naar de connectiviteit tussen verschillende machines en de dataverzameling die ermee gepaard gaat. Met connectiviteit worden werktuigen en tractoren bedoeld die aan elkaar gekoppeld worden via ISOBUS, waarbij data van de machine in de tractor plaats specifiek beschikbaar komen. Die data worden verzameld via bedrijfssensoren op de machines en op het veld. Op de stand kon men te weten komen hoe de data worden verwerkt en wat ermee gedaan kan worden in de bedrijfsvoering.

Op het thema-eiland hingen verschillende posters met quotes over Smart Farming om de bezoeker warm te maken voor deze studiedag. Op die posters moesten de bezoekers een sticker kleven of ze akkoord gingen met de quotes of niet.

Verder stalden verschillende merken zoals Fendt, Lemken, New Holland en John Deere, er hun gps-systemen uit. Die kan los aangekocht worden, of zit vast aan de tractor binnen de cabine. Ook stond er een sproeisysteem uitgestald die gekoppeld was aan een scherm met controller, die het sproeien kon sturen via een Isobus-systeem. Het voordeel van het Isobus-systeem is dat toestellen van verschillende merken dezelfde data kunnen gebruiken.

Departement Landbouw en Visserij met ILVO

Het Departement Landbouw en Visserij gaf geregeld rondleidingen op hun stand en ook hier stond precisielandbouw centraal. Verschillende infoborden met uitleg en schermen hingen op om de bezoeker te informeren over het nut van precisielandbouw en de VLIF-steun die men kan krijgen. Zo konden bezoekers lezen wat een correcte afstelling van de meststofstrooier voor hen kon betekenen en wat de voordelen zijn bij plaats specifiek spuiten.

Drie demoprojecten

Verder werden drie demoprojecten toegelicht. Twee demoprojecten hadden betrekking op de varkenssector. Eén demoproject richt zich op elektrische oormerken die de landbouwer en de slachthuizen meer informatie kunnen verschaffen over het varken, zoals de gekregen vaccins en medicatie.

Het andere project maakt het voor de landbouwer mogelijk om vroegtijdig ademhalingsproblemen te detecteren door middel van verschillende microfoons in de stal. Deze microfoons meten de frequentie van hoesten bij varkens. Op die manier kan er onder andere beter worden toegezien op dierenwelzijn- en -gezondheid, maar kunnen ook productieverliezen beperkt worden;

Een derde demoproject heeft te maken met de kippensector: door middel van beeldtechnologie kan de landbouwer de gezondheid van zijn vleeskuikens in de gaten houden, doordat camera’s de activiteit en de verdeling van de dieren in de stal volgen.

Drones met camera

Ten slotte stonden er twee drones opgesteld: Eén zwaarder model dient voor onderzoek, terwijl over de andere kleinere drone kon worden verteld dat die betaalbaarder is. Met een camera op de drone kan men immers veel informatie krijgen over de toestand van het gewas, wat niet alleen nuttig is voor onderzoek, maar ook goed voor bedrijfsdoeleinden. Op termijn zou de landbouwer zelf dronebeelden vanaf zijn computerscherm kunnen bekijken en interpreteren en zo een taakkaart maken voor zijn tractor.

M.V.

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken