Startpagina Melkvee

Betrouwbaarheid pocketvergisters valt mee

Eind 2016 telde Vlaanderen 70 pocketvergisters. Slechts vijf installaties hiervan draaiden in 2016 niet. Dat blijkt uit een antwoord van minister Tommelein (Open VLD) op een vraag van Robrecht Bothuyne (CD&V).

Leestijd : 1 min

De pocketvergisters vormen een relatief nieuwe technologie. Critici stellen de betrouwbaarheid van de installaties in vraag. Het aantal pocketvergisters dat volledig uit bedrijf ligt, blijkt echter nog mee te vallen. Van de 70 pocketvergisters (eenheden van 9,7 kWe), blijken er gedurende 2016 vijf installaties géén elektriciteit of warmte geproduceerd te hebben. Het Biogas-e Voortgangsrapport 2017 zoekt de verklaring hiervoor in de slechte melkprijs, tijdelijk uit dienst vanwege verbouwingen en een aantal definitieve stoppers.

Subsidie

De totale jaarlijkse energieproductie bedroeg vorig jaar 2.183 MWh. De totale geproduceerde warmte bedroeg voor 2016 7.551 MWh. Pocketvergisters ontvangen hiervoor ook subsidie. Het jaarlijks aantal toegekende certificaten per pocketvergister bedraagt gemiddeld 40 GSC’s en 95 WKC’s. Gerekend met een prijs per certificaat van respectievelijk 96,3 €/GSC en 29,7 €/WKC, komt dit neer op zo’n 6.673€/jaar.

De investeringskost voor een pocketvergister met een vermogen van 9,7 kWe (sleutel op de deur concept, inclusief een WKK-installatie) bedraagt zo’n 100.000 €, zo leert het antwoord nog.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken