Startpagina Wetgeving

Charter tegen moedwillig gebruik van vergiftigd lokaas

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) en Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) hebben dinsdag samen met elf belangenverenigingen een charter ondertekend tegen het moedwillig gebruik van vergiftigd lokaas.

Leestijd : 2 min

Ook VRT-journalist Ruben Van Gucht ondertekende het charter. Hij verloor het afgelopen jaar zijn hond nadat die werd vergiftigd en deed toen een oproep aan de betrokken ministers.

De verschillende ondertekenaars van het charter, waaronder de jagersvereniging Hubertus, Vogelbescherming Vlaanderen en de Belgische vereniging van parkieten- en papegaaienliefhebbers, zijn het erover eens dat de geldende wetgeving eigenlijk voldoende duidelijk is. Het gebruik van vergiftigd lokaas is verboden. Wie dat toch doet, riskeert straffen die kunnen oplopen tot twee jaar celstraf en/of een geldboete tot 250.000 euro.

Toch worden er in de praktijk nog vergiftigde lokazen of verboden producten gebruikt. De ondertekenaars van het charter engageren zich nu om te communiceren naar hun leden over de problematiek van vergiftigd lokaas, aandacht te besteden aan de problematiek tijdens vergaderingen en, indien nodig, te communiceren naar het brede publiek.

Daarnaast voorziet het Agentschap Natuur en Bos onder meer een centraal contactpunt voor meldingen van incidenten en staat het ook in voor het gevolg dat hieraan gegeven wordt.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts reageert tevreden op het charter. "Nog te veel word ik geconfronteerd met getuigenissen van Vlamingen die hun huisdier hebben verloren door gif dat doelbewust geplaatst is. Vandaag beleven we een doorbraak in die zin dat verschillende verenigingen en federaties, van de vinkeniers tot de jagers, de problematiek erkennen en er tegen willen optreden", aldus Weyts. De N-VA-minister is duidelijk. "Wie moedwillig dieren vergiftigt, hoort in geen enkele vereniging thuis, die moeten er uit. Dat kan het imago van de betrokken verenigingen enkel ten goede komen".

Belga

Lees ook in Wetgeving

Pelt-arrest verontrust landbouwbedrijven

Wetgeving De Vlaamse overheid bekijkt of er nood is aan verduidelijking over de milieutechnische eenheid in het kader van de vergunningsverlening van waterwinningen. Het Pelt-arrest over grondwaterwinningen verontrust landbouwbedrijven met meerdere grondwaterwinningen.
Meer artikelen bekijken