Startpagina Melkvee

Moslims, joden vechten verbod onverdoofd slachten aan

Een serie islamitische en joodse organisaties dient bij het Grondwettelijk Hof een klacht in tegen het Vlaams verbod op onverdoofd slachten. Volgens vzw Islamitisch Offerfeest Antwerpen zijn alleen supermarkten en Boerenbond gediend bij een verbod, dat zou leiden tot het faillissement van halal-slachthuizen.

Leestijd : 2 min

Eerder al dienden vertegenwoordigers de religieuze groepen een klacht in tegen een Waals verbod op onverdoofd slachten. Nu is Vlaanderen aan de boord. Trekker is Abdelkader Alami van vzw Islamitisch Offerfeest Antwerpen. Dat klinkt regionaal, maar Alami wordt gesteund door de Antwerpse en Brusselse Unie van Moskeeën, die tientallen gebedshuizen vertegenwoordigen. Bovendien is Alami betrokken bij een nieuwe politieke partij, Partij Salaam (Vrede), dat bij gemeenteraadsverkiezingen mee wil doen.

Ook de Moslimexecutieve, de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België (IEMB) en de gezamenlijke religieuze overheden van de Belgische Moslimgemeenschap stappen naar het Grondwettelijk Hof. Van joodse zijde stapt Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België naar het Hof. Het verbod zal in Wallonië volgens planning ingaan op 1 juni 2018, en in Vlaanderen een halfjaar later.

Het Hof ziet toe op de naleving van de bevoegdheidsverdeling tussen de federale staat, de gemeenschappen en de gewesten van België enerzijds en de naleving van de grondrechten anderzijds.

Ex-Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche bemiddelde vergeefs om te komen tot een voor de Islamitische en joodse organisaties aanvaardbare oplossing. Bijna kwam hij tot een akkoord, maar de religieuze geleerden besloten dat de voorgestelde dodingsmethoden, elektrische verdoving of verdoving net na de halssnede, volgens hun interpretatie van de religieuze geschriften niet toelaatbaar is.

Alami zegt tegen dagblad De Morgen dat Boerenbond als grote speler van de rundveemarkt baat heeft bij uitval van islamitische slachthuizen. Boerenbond zegt dat het door Alami genoemde marktaandeel van 80 procent op de rundveemarkt helemaal niet klopt. De organisatie nodigt Alami uit om het cijfer te onderbouwen.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken