Startpagina Melkvee

Kippenvlees snelst groeiende vleescategorie

Tot ten minste 2030 zal de productie van kippenvlees in de EU stevig blijven doorgroeien. De productie van varkensvlees zal de komende jaren eerst licht toenemen maar tegen 2030 weer afgenomen zijn tot het niveau van vandaag. Na de herstructurering van de melksector, zal de rundvleesproductie terug gaan dalen.

Leestijd : 2 min

De Europese Commissie blikt een uitgebreid rapport vooruit op de ontwikkeling van agrarische markten over de middellange termijn. Voor vlees is de conclusie voor de verschillende categorieën zeer verschillend. Kippenvlees wint zowel qua productie als consumptie terrein. Voor varkensvlees ligt richting 2030 stilstand in het verschiet, terwijl de rundvleesproductie zal afnemen door buitenlandse concurrentie.

Bij rundvlees was even sprake van een sterke productiegroei, vooral omdat door de afschaffing van het melkquotum de melkveestapel flink is gegroeid.

Ook binnen de EU zijn de verschillen groot. De vraag naar vlees neemt in de 15 rijkere lidstaten toe. In de 13 later tot de EU toegetreden Midden-Europese lidstaten is nog groei zichtbaar. Volgens de rapporteurs laat het verschil zich verklaren door de achterstand in dierlijke eiwitconsumptie in de voormalige Oostbloklanden, wat samenhangt met een gemiddeld lager inkomen. De krimp in de rijkere landen ligt ten minste deels aan een meer gezondheids- en milieubewuste consument in West-Europa.

Toename vraag kippenvlees

De consumptie van pluimveevlees neemt toe van 24,1 kg per persoon per jaar in 2017, tot 24,8 kg in 2030. Varkensvlees blijft de grootste categorie maar de consumptie daalt hier wel met 400 gram tot 31,5 kg. De vraag naar rundvlees zal volgens de marktvorsers met 700 gram dalen tot 10,1 kg per persoon per jaar. Kip groeit volgens de onderzoekers omdat het goedkoper is maar ook een gezonder imago heeft dan andere vleessoorten en geproduceerd kan worden tegen minder milieuschade (betere voerconversie).

De vleesproductie in de EU wordt voor groei toenemend afhankelijk van het buitenland, waar de concurrentie met onder meer de VS, Thailand en Brazilië zeer hevig is. Wereldwijd zal de vraag volgens de rapporteurs tot 2030 met gemiddeld 1 procent per jaar toenemen. Daarmee is sprake van een groeivertraging want in de periode van 2007 en 2017 lag de gemiddelde groei nog op 1,8 procent per jaar.

De wereldwijde importvraag naar pluimveevlees neemt toe met naar schatting 3,2 miljoen ton, tot een totaal van 15,5 miljoen ton in 2030. De groei van deze categorie ligt daarmee even groot als die van rundvlees en varkensvlees samen. De meeste groei zit in Azië en Afrika bezuiden de Sahara en het Midden-Oosten. In het laatste geval gaat het vooral om pluimveevlees. China gaat zelf meer varkensvlees produceren en dus minder importeren, al blijft het immense land de grootste afzetmarkt buiten de EU.

De EU-productie van schapen- en geitenvlees neemt de komende jaren toe, evenals de consumptie. Toch blijft de markt marginaa.

De onderzoekers denken dat de prijs voor varkensvlees grofweg gelijk zal blijven. Datzelfde geldt voor pluimveevlees en rundvlees. De markt voor varkensvlees is volgens de rapporteurs uiterst competitief. Een hogere zelfvoorzieningsgraad voor Rusland, dat ferm heeft geïnvesteerd en de concurrentie met een boycot buitensloot, betekent dat de druk op andere markten toeneemt.

J.C.B.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken