Startpagina Veeteelt

FEBEV en het FAVV akkoord over hygiëneverbetering en stimuleren vleesexport

Vorige maand hebben FEBEV en het FAVV een convenant betreffende de hygiëne en de export in de vleessector ondertekend, met als doel de constructieve dialoog tussen beide partijen te faciliteren.

Leestijd : 2 min

De Federatie van het Belgisch Vlees is de nationale beroepsvereniging van slachthuizen en uitsnijderijen; het FAVV bewaakt de voedselveiligheid in de voedselketen en heeft ook een exportcel die naar sanitaire akkoorden streeft met exportlanden.

De voornaamste doelstellingen zijn als volgt te definiëren :

• Identificatie van extra opportuniteiten om een duurzame verankering van hygiëne in de slachthuizen te verwezenlijken, wat zich moet weerspiegelen in een positieve trend van gunstige inspectieresultaten.

• Duiding verschaffen omtrent de rol van elke partij en pistes ter verbetering te identificeren die de prestaties van de Belgische export van vlees een duw in de rug kunnen geven.

• Zoeken naar oplossingen voor de residu- en antibioticaproblematiek via het opzetten van projecten binnen de organisatie, of in samenspraak met andere stakeholders. De voorgaande schakels in de keten (veevoederbedrijven, primaire sector,…) dienen echter eveneens nodige inspanningen te blijven leveren om residu’s geen kans te geven, en dit in samenwerking en samenspraak met het FAVV.

• Opzetten van een communicatieplatform tussen beide partijen om de evaluatie van de geleverde inspanningen mogelijk te maken en als denktank te fungeren voor toekomstige uitdagingen binnen de sector.

Dit convenant legt de basis voor een structureel platform waarin zowel het voedselagentschap als de vleessector samen kunnen werken om gemeenschappelijke strategische pijlers aan te pakken.

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken