Startpagina Melkvee

Nieuw in Vabi: de ‘Young Dairy Farmer School’

Op zaterdag 27 januari 2018 op Agro-Expo zijn alle West-Vlaamse landbouwscholen terug van de partij in de grote tent van Agro-Expo voor de tweejaarlijkse inter-scholencompetitie jongvee. Een 20-tal leerlingen van de afdeling landbouw uit VABI nemen deel.

Leestijd : 2 min

De voorbereidingen bij de leerlingen thuis zijn volop bezig: vaarzen wassen, scheren, africhten, … De leerlingen lopen zich alvast warm maar op zaterdag zal de spanning te snijden zijn tussen 13h00 en 17h00. In verschillende reeksen worden vaarzen van 1 tot 2 jaar aan het publiek getoond en worden de leerlingen of hun dier beoordeeld op presentatie en toilettage.

De liefhebberij voor fokkerij wordt in VABI vooral aangewakkerd door deelname aan buitenschoolse activiteiten in Battice en Parijs. Battice is een jaarlijks terugkerende activiteit voor leerlingen die zich willen onderdompelen in showmanship en het toiletteren van jonge vaarzen. Gedurende vijf dagen worden ze aan de “Internationale Fokkerijschool” klaargestoomd om hún vaars pico-bello te vertonen aan het Waalse publiek. In Parijs scoren de leerlingen dan weer meestal bijzonder goed bij het jureren van rundvee, en duiken ze meestal de top-5 binnen, en dit op zo’n 100 deelnemers uit gans Europa. Dit zijn prestaties die niet zomaar uit lucht komen vallen. VABI is de school bij uitstek waar leerlingen worden gemotiveerd en geprikkeld om er keihard voor te gaan.

Het paradepaardje van de richting landbouw in VABI is sinds een 3-tal jaar het 7e TSO melkvee. Binnen Vlaanderen was er geen enkel specialisatiejaar melkvee, en hier wilden we iets aan doen. We maakten een richting op maat van onze afgestudeerden landbouw die zich willen specialiseren in melkvee. Na drie jaar staat de specialisatie op punt: we zetten in op veel bedrijfsbezoeken (+/- 40 bezoeken per jaar), praktijk en stage in binnen- en buitenland. Van elk bedrijfsbezoek pikken onze leerlingen interessante zaken op en zetten dit om in betere resultaten op hun ouderlijk melkveebedrijf. Met succes: als we de laatste jaren overschouwen zijn er al diverse melktanks die letterlijk overliepen bij de leerlingen thuis en dit door een beter management. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Inagro en de “Young Dairy Farmer Club”. Ilse Louwagie van Inagro is onze persoonlijke coach waarmee we meermaals per jaar themagericht werken ten huize van de leerlingen. Ook de Young Dairy Farmer Club is nieuw: de YDFC is zowat de oud-studentenclub van het 7e jaar melkvee, waarmee we bezoeken en reizen organiseren. Met het ontstaan van de YDFC is het nog een kleine stap om te spreken van de “Young Dairy Farmer School”, de naam van de nieuwe ambitieuze school binnen VABI. Alle afgestudeerden 6TSO of 7BSO landbouw, maar ook “anderen”, die uit het juiste hout zijn gesneden, met interesse en ervaring in melkvee zijn welkom aan de YDFS. Voor volgend schooljaar zijn de plaatsen beperkt voor een goede persoonlijke begeleiding. Alle geïnteresseerden voor het 7e TSO melkvee zijn welkom op de open lesdag op woensdagnamiddag 28 februari 2018.

Meer info vindt u op facebook: www.facebook.com/vabilandbouw.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken