Startpagina Akkerbouw

Europees Parlement wil bijenpopulatie groter en gezonder maken

Het Europees Parlement breekt een lans voor de bijen. Omdat in sommige landen de bijenpopulaties met de helft gekrompen zijn, vraagt het een actieplan om de gezondheid van de insecten te verbeteren, hen beter te beschermen tegen invasieve soorten en pesticiden en hun populaties opnieuw te laten aangroeien.

Leestijd : 1 min

Een en ander staat in een resolutie die dinsdag is goedgekeurd in de landbouwcommissie van het Europees Parlement. De volksvertegenwoordigers maken zich ook zorgen om de slechte kwaliteit van geïmporteerde honing. Ieder jaar wordt in de EU zo'n 200.000 ton geïmporteerd, maar uit steekproeven blijkt dat 20 procent van die ingevoerde honing niet aan de EU-standaarden voldoet.

De parlementsleden vinden het een goed idee als op de verpakkingen van honing aangegeven zou staan uit welk land het product precies afkomstig is. "Dat zou al helpen om de penibele situatie van onze imkers te verbeteren", luidt het. Er zijn in de EU momenteel zo'n 600.000 imkers actief, maar dat zijn er elk jaar minder. 40 % van de Europese honingcomsumpie wordt ingevoerd, vooral uit China, Oekraïne, Argentinië en Mexico.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken