Startpagina Akkerbouw

Beperkte boetes voor landbouwvoertuigen

Vorig jaar heeft de Vlaamse belastingdienst 16 boetes uitgedeeld omdat de vrijstellingsvoorwaarden van de kilometerheffing niet werden nageleefd, of omdat geen vrijstelling is toegekend en evenmin een actieve tolteller aan boord was. De boetes zijn samen goed voor een totaalbedrag van 16.144 euro.

Leestijd : 2 min

De boetes die dateren van voor 1 juli 2017 bedragen telkens 1.000 euro en die van erna 1.018 euro. De cijfers werden verzameld op datum van 28 november. Dat schrijft Bart Tommelein (Open Vld), Vice-President van de Vlaamse regering, Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie in antwoord op een schriftelijke vraag in het Vlaams Parlement. De vraag werd gesteld door Paul Van Miert (N-VA).

Aan Bart Tommelein, Vice-President van de Vlaamse regering, Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie werd in het Vlaams Parlement een schriftelijke vraag gesteld over de controles en boetes op de kilometerheffing bij landbouwvoertuigen.

Sinds 1 april 2016 zijn - toen de kilometerheffing inging - landbouwvoertuigen met een Maximaal Toegelaten Massa (M.T.M) van meer dan 3,5 ton die uitsluitend voor landbouwactiviteiten worden ingezet, vrijgesteld van de kilometerheffing en de verkeersbelasting. Opgelet: dit is wel mits deze vrijstelling wordt aangevraagd. Dit moet de eigenaar van het voertuig zelf doen, dit is geen automatisme!

Vrijstelling

Uit het antwoord op de schriftelijke vraag aan Bart Tommelein blijkt ook dat tot op heden de Vlaamse Belastingsdienst 54.599 voertuigen heeft vrijgesteld van de kilometerheffing, die de aard hebben van een landbouw- tuinbouw- of bosbouwvoertuig, die slechts in beperkte mate worden gebruikt op de openbare weg in België en die uitsluitend worden gebruikt voor landbouw, tuinbouw, visteelt en bosbouwwerkzaamheden.

Controles

De controles gebeuren tweeërlei. In de eerste plaats is er de administratieve controle vanuit het handhavingscentrum waarbij via camerabeelden op basis van de nummerplaat wordt gecontroleerd of het gebruik van een voertuig op een bepaald ogenblik voldoet aan de in de wetgeving opgenomen voorwaarden. Hierbij wordt niet alleen gebruik gemaakt van de vaste camera's, die zijn gesitueerd op drukke verkeersassen, maar ook van flexibele camera’s die bv. op meer landelijk wegen kunnen worden ingezet. Een beoordeling op basis van camerabeelden biedt in deze evenwel niet altijd voldoende uitsluitsel aangezien het type vervoer niet één op één kan afgeleid worden uit een camerabeeld.

Daarom wordt er vooral ingezet op handhaving op het terrein. Mobiele controleploegen van de Vlaamse Belastingdienst gaan ter plaatse na of er een correct werkende tolteller aan boord is of, als dat niet het geval is, of er een vrijstelling toegekend werd en de vrijstellingsvoorwaarden werden nageleefd. Hierbij wordt onder meer bekeken welke activiteit het betreffende voertuig op het moment van de controle uitvoerde.

Controles op de kilometerheffing zijn altijd geïntegreerde controles. Er wordt dus niet enkel en alleen gefocust op een bepaalde voertuigengroep, maar telkens wordt de volledige doelgroep (voertuigen > 3.500 kg MMT) in ogenschouw genomen. Deze controles worden ingepland in de dagdagelijkse controleacties van de Vlaamse Belastingdienst.

T.D.

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken