Startpagina Mechanisatie

Pirelli komt terug in Europa met het PHP-gamma

Nadat Pirelli in 1999 zijn plaats op de Europese markt van landbouwbanden verkocht aan Trelleborg, komen ze nu met ambitie terug op ons continent. Onder toezicht van de Prometeon groep, wordt nu een nieuw gamma radiale landbouwbanden gecommercialiseerd onder de naam PHP (Pirelli High Performance).

Leestijd : 3 min

Het geel-rode logo van Pirelli is bekend over de hele wereld bij de productie en distributie van autobanden door het merk zelf. Sinds kort is er ook een blauw-grijze variant van dit logo. Onder deze kleuren commercialiseert de Prometeon groep de Pirelli banden bestemd voor gebruik bij bussen, vrachtwagens, off-road voertuigen en sinds begin vorig jaar in Europa ook voor landbouwvoertuigen.

Pirelli zelf komt dus terug op de Europese markt van landbouwbanden nadat ze bijna twintig jaar afwezig waren. “Tijdens deze periode hebben we onze fabrieken in Brazilië gemoderniseerd, maar ook onze positie op de Zuid-Amerikaanse markt geconsolideerd. De ervaring die we hebben opgedaan, laat ons vandaag toe om terug op de markt te komen waar we in het verleden al bezig waren”, zo legt ons Murilo Fonseca uit Chief Operating Officer bij de groep Prometeon.

Hij voegt er ook aan toe dat Pirelli zijn statuut van ‘Premium’-merk behoudt ten opzichte van de andere bandenfabrikanten die in de Prometeon groep zitten.

Radiaalbanden in Europa

De Europese markt biedt ruim radiaalbanden aan. Een band ontwikkelen die beantwoord aan de verwachtingen van de markt is dus essentieel. Hierom heeft Prometeon diverse partnerschaps afgesloten met onafhankelijke onderzoeksinstellingen om te begrijpen hoe Europese landbouwers werken en ook om hun geschikt materiaal te leveren. “Dit kan door een band te leveren die het brandstofverbruik terugdringt, bodemverdichting tegen gaat en een lange levensduur waarborgt”, preciseert de heer Fonseca.

Zo is dus het PHP-gamma ontstaan en de verschillende prototypes. Deze zijn zowel binnen in testlabo’s als buiten, zowel op circuit als in het veld, getest alvorens een definitief model werd gerealiseerd. Ook dit is dan weer uitvoerig getest in reële bedrijfsomstandigheden.

PHP gamma

“Voor de nieuwe Pirelli banden werd het accent gelegd op het ontwerp van de voetafdruk. Men wou een groter contactoppervlak bekomen tussen de band en de bodem, net als een betere verdeling van de belasting op de bodem”, zo legt Domenico Nicotina R&D Manager bij Prometeon uit.

Trekvermogen zowel op een droge als natte bodem en zelfreiniging zijn eveneens toegenomen dankzij het nieuwe design. Terzelfdertijd is een reductie van het brandstofverbruik gerealiseerd, stelt de fabrikant.

De focus ligt tevens bij het profiel van de band zelf. Meerdere aspecten hiervan zijn gepatenteerd, zo ook de vorm van de nokken die geheel hertekend zijn. De schouders van de nokken en de ruimte tussen de nokken beschikken over een nieuwe geometrie. “Het profiel en de structuur van de flank zijn herbestudeerd om een optimaal evenwicht te vinden in de verticale en zijwaartse stijfheid van de band, tijdens het werk”, legt de heer Nicotina uit.

Hij licht verder toe dat het specifieke ontwerp van het loopvlak samengaat met een nieuwe generatie van rubbersamenstelling. Dit laatste zorgt volgens Pirelli voor goede prestaties op het vlak van slijtvastheid en een lange levensduur.

De nieuwe banden moeten tevens zorgen voor rijcomfort op het veld en op de weg, maar het loopvlak moet ook weerstand bieden aan slijtage, zeker op stenige bodems.

Beschikbaarheid

Het PHP bandengamma voor tractoren, spuitmachines en maaidorsers is beschikbaar in enkele landen van Europa, waaronder België. Een twintigtal afmetingen o.a. in de series 65, 70 en 85 zijn momenteel beschikbaar. Andere dimensies komen in de nabije toekomst.

Naar J.V.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken