Australische premier vergelijkt sabotage van aardbeien met “terrorisme”

Groenten

De Australische premier Scott Morrison heeft de sabotage van Australische aardbeien vergeleken met terrorisme. In het land is paniek ontstaan nadat een twintigtal aardbeien werden ontdekt waarin naalden zaten. De zaak vormt een bedreiging voor de aardbeienindustrie, en daarom roept Morrison zijn landgenoten op om massaal aardbeientaarten te bakken om de aardbeientelers te steunen.

Edition numérique des abonnés

BelOrta trekt spruitenseizoen op gang

Groenten

Vanaf eind augustus start traditioneel het spruitenseizoen bij BelOrta. Net op tijd om de schoolgaande jeugd vanavond een hartverwarmend bordje voor te schotelen. Krachtige smaak, karakteristieke vormen en heel aantrekkelijk in de groenterayon. BelOrta speelt hierbij al haar troeven uit nl differentiatie in het aanbod, allerhande verpakkingen en innovatieve producten.

Tussen de wintereiken liggen mooie, groene grasstroken, ondanks de droogte.

Boeren met bomen op de Ongenaerthoeve in Verrebroek

Droogte

In het hart van de Wase polders ligt de Ongenaerthoeve, het bedrijf van François Ongenaert. Hij verbouwt er vooral granen en sinds kort ook groenten. In 1995 begon hij met het aanplanten van bomen, eerst naast en dan op zijn akkers. Nu begint hij er (letterlijk) de vruchten van te plukken. “Maar droogte blijft droogte”, nuanceert hij.

Wordt september droog, moet men nadenken over irrigatie.

Groenten enkel beregenen wanneer nodig

Groenten

De droogte zorgde ervoor dat de zomeroogst bij verschillende groenten slecht was. Bij bonen en erwten spreekt men van veel lagere opbrengsten dan normaal. Voor de herfstoogst is de regen welkom. Komt die er niet, dan kan irrigatie nodig zijn.

Edition numérique des abonnés

Voor sommige groenten komt de regen te laat

Groenten

De droogte heeft zich overal gemanifesteerd, en dus ook in vollegrondsgroenten. Voor teelten zoals bloemkool, bonen en erwten ziet het eindplaatje er maar triestig uit. Voor andere teelten, zoals wortelen, kan de regen nog wonderen verrichten. Frederick Claerhout, groenteteler in Ardooie, ziet toekomst in druppelirrigatie.

Veiling Hoogstraten dumpt tonnen groenten op Brechtse Heide, burgemeester not amused

Groenten

In het beschermd landschap de Brechtse Heide zijn de voorbije dagen tonnen tomaten, paprika's en courgettes gedumpt op een weiland. De groenten zijn overschotten van de veiling van Hoogstraten, die een overeenkomst heeft met de eigenaar van de grond, maar de Brechtse burgemeester Luc Aerts (CD&V) is allerminst te spreken over de gang van zaken.

Bourgeois leerde dat de tomaten van Henk niet bio-gecertificeerd zijn omdat hij ze teelt op substraat. Voor de rest voldoet hij aan de voorwaarden van bio.

Bourgeois tomatenteler voor een dag

Groenten

Op uitnodiging van Boerenbond was Vlaams minister-president Geert Bourgeois vorige week op stage in een West-Vlaams glastuinbouwbedrijf. Hij deed zelf enkele klusjes, zoals tomaten sorteren, en zag dat dit bedrijf, dankzij het gebruik van moderne technieken, niet te lijden had onder het watertekort. “Dit innovatief tuinbouwbedrijf is een voorloper op veel vlakken”, vond Bourgeois.

Edition numérique des abonnés

Droogte doet opbrengst Europese groenten stevig zakken

Groenten

Met het hete en droge weer in juli over het hele Europese continent, hadden de groenten erg te lijden. Men ziet dan ook de opbrengsten dalen. Voor groentetelers en -verwerkers is het in de laatste 40 jaar zo erg niet geweest.

Van links naar rechts: Raf De Vis, Luc Peeters, Marja Van Dessel, Rudy Verbruggen, Sonia Smets, Lisette De Groof, Dirk Uytterhoeven, Jan Smets, Dominiek Devisch, Frans De Laet, Chris De Pooter en Dirk Bertels

BelOrta viert 25 jaar Belgische trostomaten

Groenten

Gisteren vierde BelOrta een wel heel opmerkelijke verjaardag. Exact 25 jaar geleden werden de eerste Belgische trostomaten aangevoerd op de toenmalige Mechelse veiling, één van de voorlopers van het huidige BelOrta. De naam zegt het al: de trostomaat wordt per trosje geknipt en verkocht. Een historische beslissing die baanbrekend is geweest in de verdere tomatenteelt in België.

Kok Dieter Deboo werkt al een jaar met de container van Urban Crop Solutions.

Boer, houd uw planten op stal

Groenten

Droogte en zondvloed, daar kregen landbouwers de laatste jaren veelvuldig mee te maken. Ze vormen een economisch risico, bovenop de volatiele prijzen. Wat als je je inkomen kon bufferen met een neventeelt die zon en regen niet kunnen deren?

Edition numérique des abonnés

Hoogwaardige toepassingen in de maak voor tomatenoverschotten en witloofwortels

Groenten

“Reststromen uit de tuinbouwsector zitten nog tjokvol nuttige stoffen, maar het is de kunst om die op de juiste manier te benutten. Dat wil zeggen: er een nuttig én stabiel product van af te leiden dat kan gebruikt worden in diverse sectoren zoals bijvoorbeeld de voedingssector of gewasbescherming”, zegt ILVO-UGent onderzoekster Lies Kips.

Bijna uitgeput bassin naast de serre

Geen water meer voor de groenten

Groenten

Groentetelers in open lucht die niet over waterbronnen of -voorraden beschikken zien vandaag hun teelten deels of volledig verloren gaan. Niet alleen de vollegrondsgroentetelers kampen met dit probleem, ook bij vele glastuinbouwers staan de waterbassins zo goed als leeg. Dat is ook het geval op het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver en het Proefcentrum Hoogstraten. Nu al het beschikbare regenwater dreigt op te raken, kunnen ze niet anders dan overschakelen op grond- of leidingwater. “Een spijtige en kostelijke zaak voor een sector die ernaar streeft om op een zeer duurzame manier met water om te gaan,” stelt gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé.

Greenyard Frozen behoort tot de wereldwijd grootste producenten van diepvriesgroenten. Vrij recent bezocht Koning Filip de productievestiging in Vlaanderen.

Greenyard lanceert terugroepactie voor bevroren groenten uit Hongaarse fabriek

Economie

Greenyard roept alle diepvriesgroenten die de voorbije twee jaar geproduceerd werden in zijn fabriek in Baja (Hongarije) terug, zo blijkt uit een mededeling op zijn website. De maatregel werd genomen in het kader van een mogelijke listeriabesmetting. Volgens het bedrijf is mogelijk ook een deel van die diepvriesgroenten op de Belgische markt terechtgekomen, "maar slechts in zeer beperkte mate, minder dan 1 procent", klinkt het woensdagochtend.

Jaarrond kwaliteitsvolle en smaakvolle groenten halen uit serres is technisch gezien een hele  uitdaging.

Europese biologische groenteserres met meer agro-ecologische praktijken

Groenten

Glastuinbouw is een zeer intensief teeltsysteem dat ook buiten het groeiseizoen en in elk type klimaat gewassen produceert. In het zopas gestarte driejarige CORE Organic Cofund ERA-NET-project ‘Greenresilient’ gaan acht landen zoeken naar een meer agro-ecologische benadering in de biologische glastuinbouw.

De voorstelling van het derde duurzaamheidsrapport Responsibly Fresh ging door op het tomatenbedrijf Primato van de familie Pittoors.

Veilingen en producenten engageren zich voor duurzame ontwikkeling

Groenten

Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) stelde vorige week het derde duurzaamheidsrapport van Responsibly Fresh voor. In dit rapport wordt de balans opgemaakt van de geleverde inspanningen rond duurzame ontwikkeling over de periode van 2012 tot 2018. En er blijkt progressie: zowel op economisch, ecologisch en op sociaal vlak zijn er zichtbaar stappen vooruit gezet. En om dat in de verf te zetten, werd gekozen voor het tomatenbedrijf Primato van familie Pittoors in Putte, die ook hun steentje bijdragen om hun bedrijf duurzamer te maken.

In het kader van het  Groente- innovatiefonds werden  verschillende projecten rond asperges uitgevoerd.

Projectmatig naar een betere asperge

Groenten

Bij de start van het voorjaar werd door de provincie Limburg het onderzoek binnen het Groente-innovatiefonds (GIF) afgesloten. Naast het project met yacon ‘Yacomix’ stond ook het verbeteren van de aspergeteelt centraal. In twee projecten was het doel om de roosverkleuring in asperge te verminderen en de irrigatie te verbeteren.

Een doordachte aansturing van irrigatie kan de landbouwer heel wat kosten besparen.

Openluchtgroenten efficiënt beregenen

Groenten

In het voorjaar en de zomer van 2017 kampten we met een droogte die bij vele gewassen hun sporen naliet. Efficiënt beregenen met het water dat er nog beschikbaar is, is daarom noodzakelijk. De BDB geeft tips naar hun expertise.

De klok kan niet stoppen op een minimumprijs.

Veilingen onder vuur

Groenten

Pano beschadigde in een recente reportage het imago van de veilingen. Krijgt de landbouwer altijd slechte prijzen? Nee, volgens de veilingen zelf zeker niet. Is de prijszetting wisselvallig? Ja, maar dat is een gekend fenomeen. Prijzen onder de productiekosten zijn mogelijk, maar ook in slechte tijden is een lid van de veiling meestal beter af dan een niet-lid, klinkt het bij het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties.

Journaliste Greet Pluymers van Pano.

Waarom Pano-journaliste ‘Boerenbedrog’ maakte

Groenten

VRT-journaliste Greet Pluymers kaartte in haar ‘Pano’-reportage ‘Boerenbedrog’ de lage prijzen aan die telers op de veiling krijgen voor hun groenten en fruit. Ze bereikte daarmee 525.000 kijkers, die zich niet onverschillig toonden. Ze reageert deze week in Landbouwleven op de hetze.

Edition numérique des abonnés

Meer fruit maar minder groenten thuis geconsumeerd in 2017

Groenten

De gemiddelde Belg kocht vorig jaar 38 kilogram verse groenten of één kilogram minder dan in 2016. Het thuisverbruik van fruit steeg licht van 46,6 naar 47 kilogram per hoofd. Dat blijkt uit een bevraging van het marktonderzoeksbureau GfK Belgium bij een panel van 5.000 Belgische gezinnen in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Meest recent

Meest recent