Startpagina Edito

Boeren en speculanten

Hoeveel is een hectare landbouwgrond waard? De vraag stellen is makkelijk; het antwoord op de vraag formuleren is heel wat moeilijker. Het hangt onder meer af van de oppervlakte, de ligging, de grondsoort, de hoogte, kwaliteitsparameters... en in de eerste plaats van vraag en aanbod.

Dat laatste heeft in dichtbevolkte intensieve landbouwgebieden zoals Vlaanderen ervoor gezorgd dat er quasi geen link meer is tussen het rendement dat je met het uitbaten van een ha landbouwgrond kan verdienen en de prijs die je voor die ha moet betalen. De prijs van landbouwgrond stijgt (inflatie daar gelaten) niet omdat er pakweg meer suikerbieten van een ha komen dan 20 jaar geleden, of dat er meer varkensmest moet afgezet worden (dat is niet zo). De prijs stijgt omdat er wordt verondersteld dat iemand later nog meer voor die ha grond zal willen betalen....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: Ook voor boer moet je (levenslang) leren

Edito De schooltijd – lang of kort, leuk of saai – is dikwijls een memorabele periode. Als jongere moet je dan ook voor het eerst belangrijke keuzes maken. Kiezen voor een landbouwgerichte opleiding is vandaag de dag geen evidentie meer.
Meer artikelen bekijken