Startpagina Vleesvee

Waalse veehouders protesteren in Brussel tegen vrijhandelsakkoord met Zuid-Amerika

Waalse veehouders hebben maandagvoormiddag actie gevoerd aan het Brusselse Schumanplein, vlak bij de Europese instellingen. Op initiatief van de Waalse landbouwersvereniging Fugea waren ze met een tiental tractoren vanuit Henegouwen naar de hoofdstad getrokken om te protesteren tegen de huidige plannen voor een vrijhandelsakkoord tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse landen.

Leestijd : 2 min

De actie vond plaats op het moment dat de Europese ministers van Landbouw in Brussel bijeen waren. De veehouders willen op die manier de aandacht vestigen op de negatieve gevolgen die het akkoord tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse douane-unie Mercosur kan hebben voor de vleesprijs. De Waalse veehouders vrezen namelijk dat het akkoord ertoe zal leiden dat landen als Argentinië en Uruguay jaarlijks tot 100.000 ton rundvlees naar de EU kunnen uitvoeren. Dat zou volgens Fugea nadelige gevolgen kunnen hebben op een moment dat de vleesprijzen al onder druk staan. “We kunnen niet concurreren met de Zuid-Amerikaanse normen”, zo klaagt Philippe Duvivier van Fugea aan. Hij haalt aan dat Zuid-Amerikaanse runderen gevoed worden met ggo’s (genetisch gemodificeerde organismen) en hormonen krijgen toegediend. Ook de milieunormen zijn er minder streng, klinkt het.

De actievoerders werden ontvangen door het kabinet van de Europees commissaris voor landouw, Phil Hogan. Waals landbouwminster René Collin kwam eveneens ter plaatste. Hij vreest een verstoring van de markt door het vrijhandelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse landen. Collin wil niet dat, zoals sommigen vrezen, het akkoord voor sommige Europese landen als pasmunt moet dienen voor een versoepeling van de export van hun wagens naar Zuid-Amerika.

Belga

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken