Startpagina Paarden

Zit het snor? Ja en nee!

De New Forest pony is afkomstig van New Forest (Engeland), heeft een schofthoogte van max. 1m48 en weegt 350-400 kg. Alle kleuren zijn toegestaan, behalve bont en palomino.

Leestijd : 2 min

De New Forest pony is afkomstig van New Forest (Engeland), heeft een schofthoogte van max. 1m48 en weegt 350-400 kg. Alle kleuren zijn toegestaan, behalve bont en palomino. Het is een sterk gebouwde pony. Hij behoort in het rechthoeksmodel te staan. Dit wil zeggen, als je de pony van de zijkant bekijkt vormen de lijnen langs de rug, billen en de bodem een rechtboek. Het beenwerk is stevig en mag niet te fijn zijn. Het hoofd niet te groot en ponyuitstraling, een breed voorhoofd en vriendelijke ogen. De hals is rond, over het algemeen iets beknopt maar hij mag niet te zwaar zijn.

Stamboek

“Zit het snor in het stamboek?”, vroegen we aan voorzitter Claude Roggen uit Hasselt. “Ja en nee”, was zijn antwoord. “Er is de laatste jaren een sterke terugval zowel qua veulens als qua leden. De echte fokkers (en dat zijn er niet zo veel) fokken nog wel hun aantal dieren maar de gelegenheidsfokker is weggevallen.” Als gevolg van deze evolutie worden een aantal hengsten (zo’n tiental) niet meer voorgesteld. Op dit ogenblijk telt het stamboek een 20-tal hengsten. Enkele hengsten doen het heel goed maar dan komt de enge bloedvoering om de hoek kijken. Claude: “Momenteel telt ons stamboek een 60-tal leden (maar we komen van 300 leden) en werden er vorig jaar 60 veulens ingeschreven (maar we komen van 150).” Het zit dus niet zo snor. Misschien een troost: ook in Nederland is er een serieuze teugval.

Handel

En de commerce?” “Er is wel degelijk handel. De tijd dat er nog veulens verhandeld werden is voorbij”, aldus Claude. “Nu is er vooral vraag naar goed geleerde pony’s. Dat vraagt veel energie om te wachten en op te leiden maar eenmaal zo ver is het wel de moeite waard en er staat ook iets degelijks tegenover.”

Verder?

“Hoe moet het verder?” Claude: “We hebben de sterke wil om verder te doen maar we zijn natuurlijk vrij beperkt. We hebben voor onze stamboekwerking anderhalve vrijwilliger nodig. Maar je weet ook hoeveel er in de rij staan te wachten. Gemakkelijk is het niet maar we zetten moedig door.” Binnenkort staat in Kuringen de nakeuring voor hengsten op het programma.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken