Startpagina Agro-Expo

Agro-Expo lost de verwachtingen in

Al bij de opening kon de nieuwe beursvoorzitter Rik Vanwildemeersch tevreden de genodigden ontvangen. De recepten voor een geslaagde beurs waren toen al aanwezig: een uitverkochte beurshal en voor het tijdstip ook aardig wat volk. Dat volk mocht van Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere een warm pleidooi horen voor vrijhandel, zij het onder voorwaarden.

Leestijd : 4 min

W e mogen niet toelaten dat onze landbouw, na de turbulente laatste jaren, binnenkort in een nog groter ongelijk speelveld terechtkomt”, gaf Vandenkendelaere mee op de opening van Agro-Expo 2018. Het nieuwe GLB zal moeten focussen op een aantal kernpunten.

Organisatoren van het eerste uur André Debruyne (links) en Michel Vulsteke (rechts) zetten een stapje terug en werden in de bloemetjes gezet. In het midden de burgemeester van Roeselare, Kris Declercq.
Organisatoren van het eerste uur André Debruyne (links) en Michel Vulsteke (rechts) zetten een stapje terug en werden in de bloemetjes gezet. In het midden de burgemeester van Roeselare, Kris Declercq.

Roeselare thuisbasis

De beursgrond in Roeselare was afgelopen weekend het speelveld van om en bij de 160 exposanten. Wat begon met een eerste editie in 1982 met 100 deelnemers op 6.000 m2, groeide uit naar een oppervlakte van 13.000 m2. Even leek het erop dat de beurs afgelopen editie naar Kortrijk zou verhuizen omwille van parkeerproblemen rond de huidige locatie, maar daar bleek met de inzet van het lokale (gemeente)bestuur en omliggende bedrijven toch een mouw aan te passen. Een extra accent lag deze editie op trendy groenten, conform het belang van deze sector in de streek rond Roeselare.

Werkzaamheidsgraad

Niet alleen de streek rond Roeselare, maar de hele West-Vlaamse provincie blijft het economisch erg goed doen, getuige de erg lage werkloosheidscijfers (onder de 5 %) in West-Vlaanderen. Maar ook de rest van ons land en met uitbreiding heel Europa doet het goed.

Wel waarschuwde Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) voor zelfgenoegzaamheid. Werkgevers klagen erover dat ze de juist geschoolde profielen niet vinden, terwijl er wel nog werkzoekenden zijn. De werkzaamheidsgraad in Vlaanderen blijft laag in vergelijking met onze buurlanden. Slechts 68,2 % van de Vlamingen die kan werken, werkt. Bij de Britten, Duitsers en Nederlanders is dat 10 % méér. “Ik hoef u niet te vertellen wat een verschil dit zou geven voor de betaalbaarheid van de sociale zekerheid als we het gat met onze buurlanden zouden toerijden”, aldus Vandenkendelaere.

Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (vooraan) wees op de grote exportafhankelijkheid van de Vlaamse economie. Gedeputeerde Naeyaert (links) wees op het grote belang van de landbouw in de provinciale economie.
Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (vooraan) wees op de grote exportafhankelijkheid van de Vlaamse economie. Gedeputeerde Naeyaert (links) wees op het grote belang van de landbouw in de provinciale economie.

Actieve landbouwer

Als lid van de Commissie landbouw van het Europees parlement kon hij uiteraard niet omheen het Europees landbouwbeleid, nog altijd goed voor een kleine 40 % van het Europees budget. Volgens europarlementslid Vandenkendelaere moet Europa de economische kracht van de boer centraal zetten door een duidelijke aflijning van het begrip ‘actieve’ landbouwer en moet de hectaresteun hier direct aan gekoppeld worden. Andere kernpunten in Vandenkendenlaeres gedachtegoed is het versterken van de onderhandelingspositie van de boeren in de keten en de ondersteuning van jonge landbouwers.

Landbouw moet bij Europa blijven

De weg die we volgens hem niet moeten uitgaan is die van het hernationaliseren van het landbouwbeleid, weg van Europa, maar naar de lidstaten. “Want waartoe leidt die hernationalisering nu echt? Zonder die Europese afspraken verzanden we terug in nationale productregels en verpakkingsregels”, zo is zijn vrees. Hij wees erop dat de Vlaamse economie voor 85 % afhangt van de export. “Van een grens een muur maken kostte ons bij Rekkem 55 euro per vrachtwagen die een uur stilstond. Niemand gaat mij vertellen dat we daar beter van worden”, klink het ferm.

Slag om de arm

Toch houdt hij een slag om de arm. Als Europarlementslid volgt hij de lopende onderhandelingen voor vrijhandel met Australië en Nieuw-Zeeland. Hij hekelde het feit dat Nieuw-Zeeland 88 % van haar melkproductie exporteert en dat dit gebeurt door een quasi-monopolist. “We mogen niet toelaten dat onze landbouw, na de turbulente laatste jaren, binnenkort in een nog groter ongelijk speelveld terechtkomt. Daarom vraag ik duidelijk de uitsluiting van sectoren zoals zuivel of rundsvlees, of om quota’s en overgangsperiodes te voorzien.”

Op maandag, de laatste beursdag, toonde Vanwildemeersch zich een tevreden mens. De beurs breekt volgens de varkenshouder en akkerbouwer alle records. De beurs trok volgens hem ruim 20.000 bezoekers en een verkeerschaos bleef uit.

West-Vlaanderen landbouwprovincie

West-Vlaams gedeputeerde voor landbouw Bart Naeyaert kon in zijn speech niet om de afgeslankte rol van de provincies heen. “Het is als het bekappen van de klauwen van de koeien: ze gaan er beter van lopen. Zo zal het ook met de provincies gaan”, maakte hij zich sterk. West-Vlaanderen blijft hoe dan ook dé landbouwprovincie van Vlaanderen. Een derde van het aantal boeren werkt er, en de provincie is goed voor 38 % van de omzet in de Vlaamse land- en tuinbouw. “Onze provincie telt drie keer zoveel landbouwbedrijven als Limburg of Vlaams-Brabant. Maar ook 80 % van de bouw van landbouwmachines zit in onze provincie; en zonder Case NewHolland (CNH) nog altijd 50 %.” De provincie wil overigens niet tussenkomen in het pad dat boeren kiezen. Het investeerde in zowel een actieplan voor bio, als in de dakserre Agrotopia, waarbij groenten letterlijk los van de grond geteeld worden.

IDC

Lees ook in Agro-Expo

Geen Koeparade op Agro-Expo

Actueel Dit weekend zal er op de vakbeurs Agrp-Expo Vlaanderen in Roeselare geen Jongveeshow en geen Koeparade zijn, vanwege het verhoogde risico op Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) in de provincie West-Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken