Startpagina Bieten

Suikerprijs blijft maar dalen

De suikernoteringen op de wereldmarkt blijven dalen. De prijs van witsuiker op de termijnmarkt in Londen, de belangrijkste graadmeter, is voor levering in augustus sinds 1 januari gedaald van 400 dollar naar dichtbij 360 dollar.

Leestijd : 2 min

Binnen de EU ligt de suikerprijs dichtbij de interventieprijs van 404 euro per ton. De oorzaak van de prijsmalaise op de suikermarkt ligt in grote voorraden, overwegend uitstekende oogstvooruitzichten en een beetje in krimpende consumptie in rijke markten. Eurocommissaris Phil Hogan (landbouw) kondigde deze week alvast aan dat de suikermarkt niet hoeft te rekenen op interventie.

Voor topexporteur Brazilië blijft de situatie door weersomstandigheden onduidelijk maar de zwakke reaal (Braziliaanse munt) maakt export vermoedelijk eenvoudig, aldus Fred Klein, die namens de Nederlandse akkerbouw het EU-beheerscomité suiker volgt. Vooralsnog gaan analisten uit van een suikeroogst van 36,1 miljoen ton. Een steeds groter deel zal de komende periode gebruikt worden voor het produceren van bio-ethanol.

Braziliaans rumoer

In de markt gaat het gerucht, maar dat is nog verre van bevestigd, dat Brazilië op termijn zal gaan overstappen van een productie van ethanol op basis van maïs in plaats van rietsuiker. De rendementen per hectare zouden voor maïs veel hoger zijn. Het zou een revolutie betekenen: juist de Brazilianen pionierden met bio-ethanol en lang werd gepropageerd dat de productie van de biobrandstof alleen met rietsuiker duidelijk bijdraagt aan minder uitstoot van broeikasgassen.

Thailand – nummer twee exporteur – verwacht een recordoogst. India is een grote producent en voorziet een oogst van 26 miljoen ton. Normaliter produceert het Aziatische land ongeveer het volume dat het verbruikt, maar nu zal de overheid al dan niet met subsidies weer een deel naar de wereldmarkt willen brengen om in eigen land prijzen te controleren. Rusland stevent af op een recordoogst van 6,2 miljoen ton.

Op basis van informatie vanuit de lidstaten verwacht de Europese Commissie voor het seizoen 2017/18 vooralsnog een verse productie van 20,5 miljoen ton suiker. Uit het seizoen 2016/2017 wordt zowat 1,5 miljoen ton overgedragen. In maart publiceren de lidstaten van de EU hun definitieve suikerproductie. De consumptie daalt in de EU maar ook andere ontwikkelde markten, vanwege de obesitasdiscussie. Voor de EU wordt gerekend op een daling van de humane consumptie van 374.000 ton.

Meer export

In de suikerbalans voor het lopende seizoen gaat de Commissie uit van een suikerinvoer van 1,3 miljoen ton, en daarmee is de invoer van suiker in een jaar tijd zowat gehalveerd. De suikerexport wordt dan weer geraamd op 3,2 miljoen ton en dat is 1,8 miljoen ton meer dan in het vorig seizoen. De export werd voorheen gelimiteerd. De EU beschermde de markt met het suikerquotum en met de Wereldhandelsorganisatie WTO was afgesproken dat de EU daarom maar een beperkt deel mag exporteren.

Sinds 1 oktober 2017 is het suikerquotum echter vervallen en lopen de maandelijkse volumes op.

J.C.B

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken