Startpagina Tuin

Algemene principes bij snoei fruitbomen

Fruitbomen snoeien moeilijk? Eigenlijk niet. Het geheim zit hem in een goede snoei bij het opplanten van de jonge fruitboom en de vormsnoei of het uitbouwen van een evenwichtige kroon bij de jonge boom in de daaropvolgende jaren. Eens de boom beschikt over een goed gevormde, evenwichtige kroon, kan een jaarlijkse, beperkte onderhoudssnoei volstaan om de boom vele smakelijke en gezonde vruchten te laten voortbrengen.

Vooral bij appel en peer is enige vorm van snoeien aangewezen om mooie, gezonde en goed gevormde vruchten te kunnen oogsten. Steenvruchten (kersen, perziken en pruimen) hebben minder behoefte aan een jaarlijkse snoei om goed productief te zijn. In eerste instantie dient een onderscheid gemaakt te worden tussen de vormsnoei van jonge fruitbomen, die gericht is op het snel vormen van een voldoende grote, evenwichtige kruin en de snoei tijdens de productiefase die gericht is op het verkrijgen van voldoende en mooi gevormde vruchten....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Het verhaal van de narcis: Een sterke tuinplant met een bloem vol historiek

Tuin De planten en bloemen waar iedereen van jong tot oud meteen een naam op kan plakken, zijn niet zo dik gezaaid. De narcis, paasbloem of paaslelie is er zo eentje. Ze groeit en bloeit dan ook op een moment dat andere bloemen nog schaars zijn en heeft zich daardoor een plaats weten te veroveren in de tuin én de huiskamer.
Meer artikelen bekijken