Startpagina Vleesvee

EU stelt Mercosur groter rundvleesquotum voor

De vleesveehouderij dreigt geslachtofferd te worden op het altaar van de vrijhandel. De Europese Commissie heeft Mercosur nieuwe handelsconcessies op landbouwgebied aangeboden. Onder de voorstellen is meer markttoegang voor rundvlees en kalfsvlees uit de Mercosur-landen, aldus Agra Presse.

Leestijd : 2 min

De EU en Mercosur zijn begin februari in Brussel opnieuw een ronde onderhandelingen aangegaan. Het doel is om tot een compromis te bereiken voordat de Braziliaanse verkiezingscampagne in maart losbarst. Brazilië is met afstand het grootste land binnen Mercosur, dat verder bestaat uit Argentinië, Uruguay en Paraguay. Het zijn stuk voor stuk grote landbouwexporteurs.

Met nieuwe concessies wil de Commissie het Zuid-Amerikaanse handelsblok overtuigen haar markttoegang voor vooral diensten en industriële producten (auto’s en auto-onderdelen) te vergroten. De Commissie wil op landbouwgebied ook meer markttoegang voor zuivelproducten, fruit en groenten en wil dat Mercosur de EU-bescherming voor herkomst benamingen voor 350 producten overneemt.

Onder de concessies is een vergroot importquotum. Eerder stelde de Commissie 70.000 ton tegen een douanetarief van 7,5% voor, maar nu ligt 99.000 ton op tafel. Het quotum wordt gelijk verdeeld tussen vers vlees en ingevroren vlees dat verder verwerkt zal worden in de EU. Het is vooral op de markt voor vers vlees, en dan nog vooral de delen van hoge kwaliteit, dat de rundvleessector in de EU de Zuid-Amerikaanse concurrentie vreest.

Copa-Cogeca bezorgd

De Europese belangenbehartiger van boeren en landbouwcoöperaties Copa-Cogeca noemt de genoemde cijfers in een reactie “ontoelaatbaar.” De organisatie wijst erop dat nu al 75% van de rundvleesimporten, dus 246.000 ton, uit Mercosur-landen komt. Bovendien gaat volgens Copa-Cogeca 52% van de omvangrijke Ierse rundvleesexporten naar het Verenigd Koninkrijk. De Ieren staan al met de rug tegen de muur nu de Britten besloten hebben per 2019 uit de EU te stappen.

Daar komt nog bij dat uit onderzoek van de EU zelf blijkt dat vooral in Brazilië de identificatie en registratie van vee niet op orde is. Hierdoor ka n dus de voedselveiligheid niet gegarandeerd worden. De vicevoorzitter van de Commissie, de Fin Jyrki Katainen, zei tijdens een persconferentie dat in de laatste besprekingen “dingen vooruit zijn gegaan”, en dat de Commissie nu wacht op tegenvoorstellen.

Volgens Agra Presse willen de Mercosur-onderhandelaars een importquotum van 150.000 ton rundvlees uit het vuur slepen. Vooral in Frankrijk en Ierland is furieus gereageerd op de voorstellen, maar ook België verzet zich bij monde van premier Charles Michel, die heeft gezegd dat de landbouwparagraaf in het akkoord “in haar huidige hoedanigheid niet acceptabel is.”

Michel zei ook een brief met zijn bezwaren te hebben gestuurd aan Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Wat Michel betreft zet de Luxemburger de onderhandelingsinzet op de agenda van de volgende Europese raad van regeringsleiders, op 23 februari.

Een aantal andere landen – waaronder Spanje, Denemarken, Nederland en Duitsland- zouden inzetten op een snel akkoord. In Frankrijk wordt de houding van president Emmanuel Macron gekritiseerd omdat hij in de zaak helemaal zou zijn gedraaid. Macron besprak een handelsakkoord met Mercosur op 26 januari met de Argentijnse president Mauricio Macri en een dag later met Juncker.

J.C.B

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken