EU klaar voor onderhandelingen Britten

Het Verenigd Koninkrijk en de EU slaan verschillende wegen in.
Het Verenigd Koninkrijk en de EU slaan verschillende wegen in. - Pixabay

De Brexit staat gepland voor 29 maart 2019. Het Verenigd Koninkrijk is een grote importeur van voedsel uit de rest van de EU. Zo kopen de Britten veel varkensvlees, aardappelen, groenten en fruit. De 27 straks resterende lidstaten van de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn het eens geworden dat de Britten tot het einde van 2020 blijven bijdragen aan het EU-budget.

Als de EU en de Britten het eens worden, zal het handelsregime dus tot eind 2020 hetzelfde blijven als nu. De twee partijen hopen in de extra tijd te gebruiken voor nieuwe handelsafspraken of ten minste exporteurs en importeurs de tijd te geven alternatieve handelspartners te vinden. Ondertussen nemen de zorgen in het Verenigd Koninkrijk toe.

Volgens een interne studie die in handel viel van Buzzfeed News, zal de economische situatie in het Verenigd Koninkrijk verslechteren ongeacht de Brexit-overeenkomst met de EU. De studie, die stamt uit januari 2018, concludeert dat wanneer het Verenigd Koninkrijk binnen de interne markt blijft, de handel toch in de volgende 15 jaar zo’n 2% lager zal zijn dan wanneer van geen Brexit sprake zou zijn.

Dat komt bijvoorbeeld omdat de wisselkoersen uiteen gaan lopen maar ook doordat de Britten in de loop der jaren andere wetgeving voor importen kunnen aannemen. Wanneer geen goede overeenkomst wordt gesloten, zal de handel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk bepaald gaan worden door de afspraken die gelden binnen de Wereldhandelsorganisatie. In dit scenario, waarin importtarieven nog relatief hoog zijn, zal de economische groei met 8 procent terugvallen in de komende 15 jaar.

J.C.B

Meest recent

Meest recent