Boerenbond spreekt zich opnieuw uit tegen pisteverlenging Brussels Airport

Sonja De Becker
Sonja De Becker - LL

"We zijn vóór een economisch rendabele luchthaven, maar wel een die de open ruimte en de leefbaarheid van de dorpskernen respecteert", schrijft Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker in het ledenblad Boer&Tuinder.

Een pisteverlenging "zou een van de laatste grote open ruimtes en waardevol landbouwgebied tussen Brussel en Leuven volledig doen verdwijnen", schrijft De Becker. "Honderd hectare landbouwgebied en 22 huizen zouden onteigend worden en de rest zou opkijken tegen een muur van 18 meter hoog. De leefbaarheid van de dorpskernen eromheen zal zo zwaar onder druk komen. Ik kan het weten want het speelt zich af in mijn achtertuin." Volgens De Becker ligt de verlenging bovendien alleen maar op tafel om te voldoen aan de Brusselse geluidsnormen. Een minder ingrijpend scenario levert immers dezelfde capaciteit op. In dat scenario zou de taxibaan even lang worden als de 25L nu is, maar zou aan de startbaan zelf niet worden geraakt.

"Qua capaciteit is er geen verschil. Het grote verschil zit hem in het feit dat vliegtuigen op die manier verder van Brussel kunnen starten om op te stijgen zodat ze kunnen voldoen aan de strengere Brusselse geluidsnormen", stelt De Becker. De voorstellen van Brussels Airport in zijn strategische visie 2040 veroorzaken al langer onrust bij de omwonenden. De luchthavenuitbater benadrukt steevast dat er nog niets is beslist.

BELGA

Meest recent

Meest recent