Recht op voedsel centraal in campagne

In delen van Afrika zijn relatief veel boeren ondervoed.
In delen van Afrika zijn relatief veel boeren ondervoed. - LL

Hoewel voedsel dus een mensenrecht is, is honger voor 815 miljoen mensen een dagelijkse realiteit: zij eten 1 maaltijd per dag, en bovendien vaak hetzelfde. Om dat in de verf te zetten had Broederlijk Delen dinsdagmiddag een pop-uprestaurant op het Brusselse Sint-Katelijneplen, vlakbij vele restaurants. Voorbijgangers konden proeven van posho met bonen, een gerecht dat de maag vult maar niet echt voedzaam is. Toch is posho dagelijkse kost voor veel Oegandese boeren, dit jaar de focus van de Broederlijk Delen-campagne.

In Oeganda is, ondanks het landbouwpotentieel van "de graanschuur van Oost-Afrika", 1 op de 4 mensen ondervoed. Vaak gaat het om boeren, die net genoeg produceren om hun eigen gezin te voeden. Geld om extra eten te kopen is er niet, waardoor ze heel eenzijdige maaltijden eten. De organisatie pleit daarom voor ondersteuning van familiale landbouw als antwoord op armoede en honger. De focus van de campagne ligt niet alleen op de boeren in Oeganda. "Ondervoeding en honger zijn niet alleen daar een probleem, maar een mondiaal én structureel probleem", zegt Lieve Herijgers, directeur Broederlijk Delen. "We vragen met deze campagne ook kritisch te zijn voor het hele huidige voedselsysteem.

Met de wereldwijde voedselproductie kan de hele bevolking bijna tweemaal gevoed worden. Toch lijdt 1 op de 9 mensen honger. Dit is dus geen productieprobleem, maar een politiek probleem. Politici moeten moedige keuzes maken." De campagne komt er nu, voor het eerst in meer dan 10 jaar, de honger wereldwijd gestegen is. De Vietnamese chef Quyên Truong Thi, bekend van Little Asia in het centrum van Brussel, kookte in het pop-uprestaurant. Zij moest zelf als kind vluchten, en heeft toen honger gekend. Wie ook vragen heeft bij het voedselsysteem, kan op watishonger.be een petitie ondertekenen. Broederlijk Delen hoopt op 25.000 handtekeningen.

BELGA

Meest recent

Meest recent